édes a fejlesztés

2021.06.23. 09:00

Már új raktárba gördül be a következő cukorszállítmány

Elkészült a kaposvári Első Magyar Cukormanufaktúra új, kétezer négyzetméteres cukorraktára. A beruházásra 370 millió forintot fordítottak.

Harsányi Miklós

A modern létesítménybe kedden érkezett az első, csaknem 100 tonnás cukorszállítmány. Devecseri Gábor, a cukormanufaktúra termelési és műszaki igazgatója azt mondta: a beruházás, melyhez 50 százalékos állami támogatást kaptak, hat hónap alatt készült el. Az új létesítményben még egy 300 négyzetméteres szociális helyiség is helyet kapott, melyben öltöző, étkező található. Ezen kívül egy 180 négyzetméter alapterületű cukorcsomagolót is kiépítenek.

– A raktár polcrendszerén 1200 raklap áru fér el – közölte Csajághy Gábor, az MCM értékesítési és logisztikai igazgatója. – S ezen kívül még csaknem 1000 tonna terméket tudunk tárolni, így összesen 2500 tonna cukrot raktározhatunk az épületben. Hat és fél méter magas állványrendszert alakítottunk ki, a termék biztonságos elhelyezésére kiemelt figyelmet fordítunk.

Az értékesítési és logisztikai igazgató azt mondta: egy dolgozót sem bocsájtottak el a koronavírus-járvány alatt. Bár az első hullám során visszaesett a bevételük, de azóta stabilizálták a helyzetet. Jelenleg 54 dolgozót alkalmaznak, s a mostani beruházás négy új munkahelyet teremt, a kollégák felvétele folyamatban van. A kaposvári élelmiszeripari társaság évente nagyjából 32 ezer tonna cukrot értékesít. Döntően kristálycukrot forgalmaznak, de porcukorból is évről évre tetemes mennyiségben adnak át a kereskedelemnek.

– Magyarországon szinte valamennyi nagy áruházlánccal kapcsolatban álluk, s termékeink a kisebb boltokban is megtalálhatóak – közölte. – Ezzel párhuzamosan külföldre is folyamatosan szállítunk árut, a szerb, a román és a horvát partnereken kívül a szlovén, a szlovák és a cseh megrendelőknek is.

Az értékesítési és logisztikai igazgató kiemelte: az alternatív édesítőszerek – eritrit, xilit – piacán 2021-ben további növekedéssel számolnak. Ezen a téren is látványos változás mérhető, a termék forgalmazásának első évében, 2015-ben közel három tonnát adtak el, az idén 400 tonnát várnak.

A befőzési szezon növeli a bevételt

– Elindult a befőzési szezon, ez már a napi forgalmunkon is érződik – mondta Csajághy Gábor. – A májusi csapadékos, hűvös időjárás miatt később érnek a gyümölcsök, ám jelek szerint a háziasszonyok idén is ragaszkodnak a finomságok elkészítéséhez. Úgy számolunk, hogy itthon júniusban akár 10-15 százalékkal is megnőhet az eladott kristálycukor mennyisége.

A szakember szerint a cukor ára a következő egy-két hónapban náluk várhatóan nem emelkedik. A hagyományos termékeken kívül egyre nagyobb igény mutatkozik a specialitások – egyebek mellett fahéjas, illetve vaníliás cukor – iránt is. Az értékesítési és logisztikai igazgató közölte: a tavalyihoz hasonlóan az idén is csaknem hatmilliárd forint bevételt terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában