turizmus

2021.06.28. 09:00

Újra pénzt hoz a konyhára minden balatoni éjszaka

A koronavírus-járvány enyhülése, a gazdasági újraindítás után újra biztos bevételforrásra számítanak az önkormányzatok azzal, hogy megint szedhetnek idegenforgalmi adót. A balatoni önkormányzatok nehéz költségvetési szorítás után lélegezhetnek fel az adó visszavezetésével.

Koszorus Rita

Fotó: NemA

Hosszú – több mint egyéves – kihagyás után júliusban újra elkezdhetik az idegenforgalmi adó (IFA) beszedését az önkormányzatok. Tavaly a bevallott vendégéjszakák után az állam fizette meg a támogatást, most azonban azokra a forintokra támaszkodhatnak az önkormányzatok csupán, amelyeket a turisták fizetnek be.

– Július 1-jétől újra lesznek kúrtaxaellenőrök, és a fejenkénti, napi 450 forintos közteherből az idén is jelentős összegre számítanak annak köszönhetően, hogy júliustól októberig erős szezont prognosztizálunk – mondta Mészáros Miklós balatonboglári polgármester.

Balatonföldváron korábban mintegy 130 millió forintot jelentett az IFA, idén ennél jóval szerényebb bevétellel számolnak. – Eddig nulla volt, annál még az ötvenmillió is jobb – mondta Holovits Huba polgármester. – Örülünk annak, hogy ez a döntés megszületett és az önkormányzat bevételei növekedhetnek. Igaz, talán át kellene gondolni az egész rendszert – tette hozzá Holovits Huba. Aláhúzta, hogy az állami plusz egy forintok helyett Kisfaludy-program áll a települések rendelkezésére, amelyből új attrakciókat hozhatnak létre, strandokat fejleszthetnek. De meggondolandó lenne külföldi példára átalakítani az IFA-rendszert és szakmai párbeszédet folytatni létjogosultságáról. Szerinte a turisták úgy érzik, a szállásadónak fizetnek, s a balatoni településeken kívül mások nem is igazán érzik fontosnak. A szállásadók pedig túlságosan magukénak gondolják a közterhet, nem szívesen adják tovább. Holovits Huba szerint még mindig markánsan jelen van a szürkegazdaság a szektorban.

Csokonyavisonta esetében fontos bevételi forrás az idegenforgalmi adó, ami egy rendes évben akár 5 millió forintnyi bevételt is hozhat a településnek.

– A szezonra mintegy 8 ezer vendégéjszakával számolunk – mondta megkeresésünkre Harasztia Attila polgármester. – Nem volt az elmúlt esztendő kellemes, nehezen térünk mi is magunkhoz, de a turisták is. Most inkább az üdülőtelepen vannak sokan, és a fürdőbe majd talán júliustól indulnak meg a vendégek, ha már az oltás nem lesz kérdés.

Egységesítették a szolgáltatások rendszerét, megszűnnek a régi szimbólumok, a csillagok jelzik majd a besorolást

Az Országgyűlés 126 igen szavazattal – 17 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett – fogadta el a turizmustörvény módosítását. A jogszabály szálláshely-minősítési rendszerre, a vendéglátóhelyek és az attrakciók adatszolgáltatására és a kiemelt jelentőségű települések nevesítésére tesz javaslatot. A törvény lefekteti egy szálláshely-minősítési rendszer alapjait, így átláthatóbbá válik a szálláshely-szolgáltatási ágazat. Ennek értelmében csillagok fogják jelölni a besorolást, a különböző szálláshelytípusoknál eddig használt egyéb szimbólumok megszűnnek.

Fotóillusztráció: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában