magyarok kenyere

2021.07.29. 17:30

Adománybúzával töltik meg a zsákokat a somogyi gazdák

A kíméletlen hőség ellenére, de mindössze két hét alatt már nyolc tonna búzát gyűjtöttek össze az andocsi és környékbeli gazdák a Magyarok Kenyere Programban; az idén Idén tizenöt gyűjtőponton várják adománygabonát Somogyban.

Góz Lilla

Volt, aki egy, s volt aki egyszerre több zsáknyi búzával érkezett az andocsi gyűjtőpontra csütörtökön. Pacs László, helyi gazdálkodó, az itteni gazdakör vezetője elmondta: első alkalommal alakítottak ki gyűjtőpontot és két hét alatt már nyolc tonna búza érkezett hozzájuk. – Azon dolgozunk, hogy minél több zsáknyi adományt tudjunk a Magyarok Kenyere Programban gyűjteni, továbbá vállaltuk, hogy elszállítjuk a zsákokat a barcsi malomba, ahol lisztté őrlik a búzát.

Werner Józsefné Andocs polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte:a településen a legnagyobb foglalkoztatók a mezőgazdasági vállalkozók, munkát adnak a helyieknek és az általuk befizetett adóknak köszönhetően a falu is gyarapszik. Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) megyei elnöke felidézte, hogy annak idején Pécsről indult Magyarok Kenyere kezdeményezés, amely mára egy valódi mozgalommá nőtte ki magát a Kárpát-medencében. – Tavaly 1062 tonna feletti mennyiségű búzát sikerült összegyűjteni 8539 adományozónak, ami határon belüli és kívüli rászorulókhoz került – emelte ki az elnök.

Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Magyarok Kenyere Program az összetartozás jelképévé vált, a somogyi gazdák már hagyománynak tekintik és örömmel adományoznak. Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke szerint a somogyiak mindig is büszkék voltak értékeikre, adottságaikra. A gazdák, molnárok, pékek példaértékű munkájának köszönhetően készül el a kenyér, amely a programban a nemzeti összetartozást jelképezi.

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a tizenöt gyűjtőpontból öt a körzetében található, ahová folyamatosan érkezik az adománybúza. – A program a jótékonykodás mellett a szülőföld szeretetéről, s a nemzeti összetartozást hangsúlyozza – emelte ki a képviselő. – köszönetet és tiszteletet érdemelnek a somogyi gazdák, akik a forróságban azon dolgoznak, hogy minden magyar ember asztalára egészséges, hazai élelmiszer kerülhessen – húzta alá köszöntőjében.

Nyitva a gyűjtőpontok, várják az adományokat

A Magyarok Kenyere Program első évében mindössze 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze a szervezők, amely mennyiség tavaly ezer tonna fölé emelkedett. Az idén Somogyban tizenöt somogyi gyűjtőponton várják a búzával teli zsákokat, amelyeket július 1-jétől augusztus 20-ig lehet leadni. Barcson, Somogy egyetlen működő malmában őrlik lisztté. Augusztus 14-én rendezik meg a megyei kenyérszentelés és összeöntés ünnepét Barcson. Szeptemberben pedig eljuttatják a rászorulóknak a liszttel teli zsákokat. A Magyarok Kenyere Alapítvány a természetbeni adományok gyűjtése mellett pénzadományokat is fogad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában