megélhetés

2021.07.17. 09:00

Aki keres, már talál munkát Somogyban

A legfrissebb munkaügyi adatok azt bizonyítják, hogy a pandémia harmadik hulláma alatt már nem nőtt a munkanélküliek száma Somogyban. Az elmúlt 20 évben most először zuhant 1300 alá a regisztrált álláskeresők száma Kaposváron, ez rekord alacsony, 3,4 százalékos munkanélküliséget jelent, közölte az önkormányzat.

Kovács Gábor

Az idén hónapról hónapra folyamatosan csökkent a munkanélküliek száma a megyeszékhelyen, így júniusban már csak 1295-en szerepeltek a nyilvántartásban. Az előző évhez képest jelentősen, 46,9 százalékkal csökkent az álláskeresők száma a munkaügyi központ adatai szerint. Egy évvel ezelőtt, 2020 júniusában, a koronavírus-járvány első hullámát követően még 2438-an voltak munka nélkül Kaposváron, ám a tendencia azonban azóta megfordult.

A jónak mondható megyei munkaügyi helyzet a Foglalkoztatási Paktum projekt sikerének is elkönyvelhető. 2021. május 31-ig 1063 somogyit vontak be a kezdeményezésbe. Közülük 677-en kaptak foglalkoztatási támogatást és legalább hat hónapja dolgoznak, 332-en pedig a támogatások lejárta után fél évvel még mindig munkaviszonyban állnak, ismertette az adatokat a Somogy Megyei Önkormányzat.

A legtöbb esetben a munkavállalók mondtak fel, a munkáltatók csak elvétve voltak elégedetlenek a paktum közvetítette munkaerővel. Turisztika, vendéglátás, ipar, mezőgazdaság területén helyezkedtek el a legtöbben, a megyénkben sok ágazatban kaptak segítséget az álláskeresők és a munkaadók. A projekt elérte a célját, vagyis a somogyi gazdaság élénkítését, erősítését.

A pandémia alatt nem volt egyszerű továbbvinni a foglalkoztatási paktumot, de végül elhárultak a képzések akadályai. Június végén már 40 jelentkezőt részesítettek képzésben, két csoportban gyakorlati oktatás zajlott. Legutóbb a megye bölcsődéibe képeztek kisgyermeknevelőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában