érik a szőlő

2021.07.28. 10:00

Késik a szüret a túl hideg tavasz miatt

Hiába van hetek óta tikkasztó hőség, a hideg tavaszi időjárás miatt legalább bő egy hetet csúszik a szőlőszüret Somogyban.

Góz Lilla

Tarcal, 2012. szeptember 27. Kállai Zoltán, a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos segédmunkatársa szüretel az intézet egyik szőlőjében 2012. szeptember 27-én. Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az együttműködés az oktatást és kutatást egyaránt érinti, a közös munka eredményeképpen az egyetemi tudás a borászati technológiák fejlesztésében hasznosul.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

– Nagyon hideg volt az április és a május, emiatt nehezen indultak meg a hajtások – mondta el Varga Máté, a Varga Pincészet ügyvezetője. – Azt gondoltuk, hogy a nagy meleg majd behozza a késést, de úgy néz ki, nem így történik.

A tervek szerint az augusztus 10-ei héten kezdik a szüretet a Csabagyöngyével Ordacsehiben, bő egy héttel később, mint az előző években. Két éve már július 24-én a ládákban voltak a korai fajta fürtjei. Ez a szőlőfajta gyors szüretelést igényel, mert a darazsak és a madarak megdézsmálják, és az esős időre is érzékenyen reagál. – Jó hír viszont, hogy az ültetvényeket járva azt láttuk, a minőség kiváló és a mennyiség is rendben van, bízunk benne, hogy az idei egy kiváló évjárat lesz – jegyezte meg Varga Máté. Kiemelte: a száraz, aszályos időjárás miatt a kártevők, kórokozók nem tudtak elszaporodni, kevesebbszer kellett permetezniük, leginkább a gombás megbetegedéseket, a peronoszpórát és lisztharmatot tüntette el a száraz, meleg idő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában