munkaerőpiac

2021.07.05. 20:00

Munkaerőből és teljesíthetetlen kérésekből sincs hiány

Elszívja az építőipar az erejük teljében lévő fiatal férfiakat a vendéglátásból, sok kezdő pedig irreális elvárásokkal érkezik a Balatonhoz.

Koszorus Rita

Fotó: Németh András

– Szerencsés vagyok, mert nekem visszajöttek a dolgozóim – mondta Makkos Péter, fonyódi vállalkozó. – A szakképzett munkaerő ritka, sok a pályaelhagyó, akik találtak éves állást és néhány balatoni hónapért nem adják azt fel. Sokan éppen a pandémia miatt döntöttek úgy, hogy szögre akasztják a felszolgáló kötényt és inkább másutt próbálnak szerencsét. A fiatal férfiak körében például jellemző, hogy inkább az építőiparban vállalnak munkát, hiszen az jobban fizet, mint a vendéglátás és utóbbit a koronavírus óta bizonytalannak is érzik. Fizikailag ugyan jóval megterhelőbb, mint naphosszat csinos ruhában ételeket és italokat felszolgálni.

– Szezonális kollégákat borzalmasan nehéz találni, mert irreálisak az igényeik mind a fizetésben, mind a szabadnapok számában – mondta Tóth Balázs, a lellei BL Yacht Club ügyvezetője. – Volt olyan belépőnk, aki elkezdett dolgozni és közölte, hogy szerinte több fizetés járna ezért a munkáért. Pedig nálunk nincsenek hosszú műszakok, mert két műszakban járnak a dolgozók és jár mindenkinek a szabadnap.

Szili Zsolt, zamárdi vállalkozó szerint a probléma onnan ered, hogy a fiatal pályakezdők sokszor felülnek az interneten is olvasható híreknek, miszerint milliókat lehet keresni a Balatonon. – Sokat keresni lehet, de ahhoz sokat is kell dolgozni – mondta. – Az előszezonban sokan jelentkeztek, de teljesíthetetlen elvárásaik voltak. Aztán júniusban alig voltak jelentkezők de most ismét sokan kopogtatnak munkáért. Lejjebb adták az igényeiket, el akarnak helyezkedni.

Sok a fiatal

Nincsenek munkaerő gondjai a siófoki Tóth Gergelynek sem, akinél szintén egész éven át tudnak dolgozni a munkatársak. – Aki a világjárvány miatti leállás idején is megtartotta dolgozóit, most könnyebb helyzetben van. Mi így tettünk és nincs is munkaerőhiány a szállodánkban. Az első pár hétben kellett néhány pozícióra új munkatársat felvenni, de sok gyakornokunk van. Nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás képzésére és szívesen is jönnek hozzánk a fiatalok. Vannak, akik időről időre visszatérnek és olyanok is, akik gyakorlat végén nálunk maradnak. A törzsgárdánk tagjai közül majdnem mindenki fiatal szakember, például az étteremvezető-helyettesünk is 20 éves és már harmadik éve van nálunk. A meglévő munkatársainkat folyamatosan képezzük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában