betakarítás

2021.07.23. 11:30

Somogyban aratják már a ritkaságnak számító mákot

Elkezdték aratni az étkezési mákot Somogyban. A növény nedvességtartalma a napokban csökkent le olyan alacsonyra, hogy elkezdődhetett a betakarítása. A máktermesztés ritkaságnak számít a megyében, alig néhány gazdálkodó foglalkozik csak vele.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A gabonafélékhez hasonlóan a mákot is kombájn aratta le Gyenis Sándor somogyvári őstermelő földjén. A gazdálkodó idén 43 hektáron termesztett mákot egy osztrák nemesítőháznak. Gyenis Sándor lapunknak elmondta, azért is ezt a fajta mákot termesztik itt, mert tapasztalataik szerint a magyar nemesítőházak mákjaiból húsz százalékkal kevesebbet lehet betakarítani.

A gazdálkodó kiemelte, az Afganisztán környékéről származó növénynek elméletileg jól kellene tűrni a szárazságot, azonban a nemesített fajták nem bírják jól az olyan aszályos időszakot, mint amilyen az idei volt. A becslések szerint hektáronként 700 kilót tudnak betakarítani, ami átlagosnak számít. Nem csak Somogyban, egész Magyarországon kevesen foglalkoznak máktermesztéssel, az európai piacot főleg a csehek látják el.

Fotók: Kovács Tibor

– Akkor lehet alacsony árakkal találkozni, ha a csehek sok mákot vetnek – mondta el Gyenis Sándor. – A csehek jelenleg kiegyenlített vetésmennyiséggel dolgoznak, mert néhány éve túltermelés volt mákból, ezért még évekkel később is a „régi” mákot lehetett megvásárolni a boltokban. Mi kizárólag az adott évben termesztett mákot értékesítjük. Mindent el tudunk adni, a következő évre nem szokott maradni. A családi vállalkozásunkon keresztül 20 tonna körüli mennyiséget értékesítünk. Ennek nagy része Somogy megyében marad, de az ország más tájairól is vannak vásárlóink – mondta a gazdálkodó.

Gyenis Sándor és családja évtizedek óta foglalkozik máktermesztéssel. Azért is kezdték el termelni, mert ahogyan fogalmazott, kicsivel több jövedelmet „ígért”, mint a repce vagy a napraforgó.

A búza után mák kerül a földbe

Csak úgy mint a többi növénynél, a máknál is alkalmazni kell a vetésforgót. Gyenis Sándor elmondta, a növényt mindig olyan földbe vetik, amelyben az előző évben búzát ­termesztettek. – A mák ára az idei esztendőben kicsivel magasabb lesz, mint tavaly. Mi a kilóját 1500 forintért adjuk, a piacokon és a nagykereskedőknél ennél többet kell majd fizetni érte – mondta.

Az őstermelő család a mák mellett magas színvonalon termeszt búzát, napraforgót, kukoricát és repcét is. Somogyvár környékén összesen 650 hektáron gazdálkodnak.

Gyenis Sándor lapunknak azt is elmondta, van kockázata a máktermesztésnek is, hiszen volt olyan év, amikor annyira kevés termett, hogy az önköltséget sem fedezte. – A vállalkozásunk folyamatosan kísérletezik azzal, hogy melyik mákfajtával lehet sok és minőségi élelmiszert termelni. A partner osztrák nemesítőház eddig minden évben elégedett volt a termésünkkel, úgy ítélték, hogy a növény kiváló minőségű – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában