betakarítás

2021.07.29. 14:00

Somogyi búzából sül az olaszok kenyere

Somogyban a közel 50 ezer hektár búza 95 százalékát már learatták, a megyei átlagtermés hektáronként 6,4 tonna körül alakult. A betakarítás után megindult a betárolás, illetve a szállítás. A kaposvári kereskedelmi pályaudvaron kedden egy Olaszországba induló vonatszerelvényt rakodtak meg gabonával.

Harsányi Miklós

– Túl vagyunk már a 330 hektárnyi búza aratásán, az aszály következtében idén gyengébb a hozam – mondta Keszthelyi Ákos, a mosdósi Mawa Kft. munkatársa. – A szemek besültek, így a tavalyi hektáronként 6,2 tonnás átlagterméssel szemben 2021-ben 5,1 tonnás hozamot értünk el. Az áru egy részét takarmányozásra használjuk, a többit értékesítjük. A búza mintavételezését elvégezték, most az eredményre várunk. Már több ajánlatot kaptunk, s hamarosan eldől, hogy mekkora mennyiséget milyen áron adunk el.

Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke közölte: a búza átlaghozamában a betakarítást megelőző hosszú aszályos időszak számottevő kiesést okozott. Ennek következménye, hogy akadt olyan somogyi térség, ahol a hektáronkénti termés épphogy elérte a négy tonnát, a szerencsésebb gazdálkodók viszont hektáronként csaknem 7,5-8 tonnát takaríthattak be. A termény 95 százalékát már learatták Somogyban, bár a napokban még egy-két kisebb területen lábon álló gabonát lehetett látni. Udvaros Zoltán szerint ennek az az oka, hogy a legutóbbi esőzés előtt nem tudták levágni a búzát, ezért a termelők inkább megvárták, hogy a növény víztartalma lecsökkenjen, mérsékelve ezzel a szárítás pluszköltségeit.

Búzával megrakott kamion gördült be kedd délelőtt a kereskedelmi pályaudvarra. Az egyik kereskedelmi társaság csaknem 1600 tonna gabonát indít útnak, a dolgozók három nap alatt 28 vasúti vagont töltenek meg. A munkát hétfőn kezdték, s a tervek szerint szerda délutánig végeznek.

Taszáron ótermésű kukoricát rakodtak kamionba kedden, a végállomás Olaszország. Barátúri Zoltán, a Taszár-Bész Kft. telepvezetője azt mondta: a rakodógép kanalába nagyjából 1800 kiló áru fér el, így a kamion 14-15 fordulóval telik meg terménnyel. Ütemezetten zajlik a feladat, hamarosan Zalából fogadnak hat teherautónyi repcét, melyet tárolóba helyeznek, s csak később exportálnak.

Jobb a minőség, mint az előző években

Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: 70 ezer tonna búzát vásároltak, döntő részét Somogyban, Baranyában. A gabonát Olaszországba exportálják, eddig kamion vitte az árut, a héten kezdik a vasúti kiszállítást a többi közt Ravennába és Modenába. Két hét alatt közel 5000 tonna búzát vittek ki.

– Ezen kívül 30 ezer tonna őszi árpát is megvettünk, ezt betároltuk részben a taszári, az istvándi és az orci gabonaraktárban – közölte. – Repcéből 25 ezer tonnát vásároltunk fel, Németországba részben Dunán, hajóval szállítjuk el az árut, illetve vonattal. Újdonság, hogy először 2021-ben 8000 tonna repcét Szerbiában vásároltunk továbbértékesítésre.

– A búza minősége jobb, mint az előző években – tette hozzá Hanyecz Imre. – Nincs gond a hektoliter súllyal és a fehérjetartalommal. A búza tonnája – minőségtől függően – közel 65-70 ezer forint. Az induló ár magasabb, mint a korábbi időszakban, melynek oka, hogy a nemzetközi piacokon áremelkedés volt.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában