ágazati problémák

2021.08.02. 17:30

Annak van malaca, akinél megterem az összes takarmány

A somogyi sertéstenyésztőknek is egyre komolyabb gondot jelentenek a magas takarmányárak. Az állattartóknak biztosított, a héten bejelentett 4,4 milliárd forintos többletforrást számos cégvezető fontosnak tartja, ám szerintük az ágazati problémák nem oldódnak meg egy csapásra.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

– A takarmánybúza, a tritikálé és a takarmánykukorica is folyamatosan drágult az elmúlt egy évben – mondta Berek Gábor, a somogysárdi Haladás Zrt. vezérigazgatója. – Ezzel együtt a különféle kiegészítőanyagok, így a korpa, a szója is többe kerül. Szerintem különösen azokat sújtja leginkább a probléma, akik nem tudják megtermelni az állatok ellátáshoz szükséges takarmányt. Cégünk előállítja a takarmánybúzát és a takarmány kukoricát, ám a napi munkához szükséges többi terméket mi is úgy vesszük. Miközben sok minden megdrágult, addig a sertés felvásárlási ára érdemben nem nőtt.

Somogysárdon pillanatnyilag közel 2500 hízót tartanak. Az ágazat 1970 óta működik, évente 7-8 ezer sertést adnak el, s 27 dolgozónak biztosítanak munkát. A héten bejelentett 4,4 milliárd forintos többletforrás kapcsán Berek Gábor azt mondta: az adott gazdasági helyzetben minden segítségnek örülnek.

– A telephelyünkön egyelőre csak karbantartásokat tervezünk – közölte. – A szellőző, illetve a takarmánybehordó rendszert kívánjuk 2021-ben felújítani, melyre várhatóan közel 20 millió forintot fordítunk. Szükség lenne később az épületek szigetelésére és egyéb korszerűsítésekre is, ez azonban több mint 50 millió forintba kerülne.

Tóth László, a Claessens Group kereskedelemért felelős vezetője lapunkkal közölte, hogy idén az aszály okozta terméskiesés miatt takarmányt kell vásárolniuk. A cégcsoport termelésének alapja a felelős önellátó gazdálkodás, de az extrém időjárás következtében, mivel Nagyatád környékén a május 28-át követő 45 napban nem volt csapadék, a megtermelt mennyiség már nem elegendő az állat­állományuknak.

– A Claessens család tehenészete 4000 szarvasmarhából áll, sertéstelepein 8000 kocát tartanak, s évente több mint 200 ezer hízót nevelnek fel – közölte. – A jószágok takarmányigénye megközelíti a napi 300 tonnát. Ahhoz, hogy ekkora mennyiségben kiváló minőségű és összetételű takarmányt állítsanak elő Böhönye, Terebezd-pusztán tápgyárat építettek.

Fotó: Lang Róbert

Nehezen tervezhető a gazdálkodás a rendkívüli helyzetbe

Zsiga Lajos, a göllei Korona Szövetkezet elnöke hangsúlyozta: a magas takarmányárak határozzák meg, hogy milyen lesz náluk a 2021-es végeredmény. A társaság dolgozói 120 kocáról és szaporulatáról gondoskodnak, s szerencsésnek érzik magukat, mivel megtermelik a takarmányt. A szolgáltatással együtt 850 hektáron gazdálkodnak, s az őszi árpán kívül kukoricájuk is van.

– A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető. Az AM közleménye szerint a miniszter arra emlékeztetett, hogy a takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatása indokolttá tette a költségvetésbe eredetileg betervezett, állattenyésztést segítő agrártámogatások keretösszegének megemelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában