talpraállás

2021.08.22. 09:00

Csaknem ötszázmillióval segítették a vállalkozókat

Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását hirdette meg a múlt hónap elején a kormányzat.

MW

Gödöllõ, 2020. július 31. Horváth Diána felszolgálótanuló nyári diákmunkán a gödöllõi Erzsébet királyné étteremben 2020. július 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A 310/2021-es (VI. 7.) Kormányrendelet június 8-án lépett hatályba, a támogatás célja a jogszabályban meghatározott önfoglalkoztatók – koronavírus okozta veszélyhelyzet és az annak kapcsán elrendelt egyes intézkedések, korlátozások következtében veszélyeztetett vállalkozása – fennmaradásának elősegítése. A támogatásra pályázók a garantált bérminimummal egyező összegű, egyszeri 219 ezer forint bértámogatáshoz juthatnak.

A támogatási lehetőséggel azok élhetnek, akik a rendelet egyes számú mellékletében felsorolt 56 tevékenység valamelyikét tényleges főtevékenységként mint önfoglalkoztató folytatják. A kompenzációs támogatásban jellemzően a kiskereskedelemben, turizmusban, vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek. Például fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek, autósiskolai oktatók részesülhetnek, akik – alkalmazottak hiányában – nem voltak jogosultak a korábban meghirdetett ágazati bértámogatásra.

A jogosultság megállapítására a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai illetékesek.

A támogatási lehetőség 2021. június 8-tól érhető el, a kérelmek a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet utolsó napjáig nyújthatók be. A támogatáshoz kapcsolódó tudnivalók, a pályázati dokumentumok elektronikus úton tölthetők le a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapjáról (www.munka.hu).

Július 21-ig Somogy megyében 2583 kérelem érkezett be a járási hivatalokhoz, az elbírálást követően 2207-en kaptak támogatást 483 millió 333 ezer forint értékben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában