támogatás

2021.08.13. 11:30

Garázsba gurítja az álomautót a segítség

Továbbra is elérhető a nagycsaládosok járművásárlási lehetősége. A támogatás az autó teljes vételárának a fele, de maximum 2,5 millió forint lehet, megyénkben több mint tíz márkakereskedésben rendelhetnek járművet a jogosultak.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

– A nagycsaládosok három típusból választhatnak nálunk – mondta Horváth Attila, a kaposvári Budai Autóház gépjármű értékesítője. – A legalább hétszemélyes járművek közül általában a benzinest keresik, legutóbb júliusban vittek el tőlünk ilyet, s jelenleg is négy megrendelés alatt van. A következő átadásunk várhatóan szeptemberben lesz.

Horváth Attila szerint a program a kezdetek óta jelentős segítség a nagycsaládosoknak. Olyan járműhöz juthatnak, amit állami támogatás híján nem tudnának megvásárolni.

Kovács Márió, a kaposvári Renault-Dacia-Hyundai márkakereskedés ügyvezető igazgatója azt mondta: a lehetőség indulásának évében, 2019-ben 45 gépkocsit adtak el a nagycsaládosoknak. Tavaly – a koronavírus-járvány ellenére – 130 járművet rendeltek náluk, s 2021-ben eddig 40 szerződésnél tartanak. A kezdeti lendület után továbbra is sokan érdeklődnek a lehetőség iránt, ami érthető, hiszen minden vásárló legfeljebb 2,5 millió forint támogatáshoz jut.

– A tolatóradar, a tolatókamera, a navigáció és az ülésfűtés is a felszerelés része az egyik 6,2 millió forintos hétszemélyes autó esetén – közölte Kovács Márió. – Júliusban kettő nagycsaládos jármű hagyta el a márkakereskedésünket. S bár a nyári vakációban érthetően visszaesett a forgalom, ennek ellenére augusztusban is jönnek új vevők.

Kovács Márió hangsúlyozta: a nagycsaládosok megyénkben legalább tíz olyan szalonba is ellátogathatnak, ahol a járművekre érvényes a támogatás. Szerinte kettős hozadéka van a programnak. A vállalkozások a jelenlegi helyzetben is biztos lehetőséghez, bevételhez juthatnak, s a támogatásra jogosult kör könnyen elintézheti a gépjárművásárlással kapcsolatos adminisztrációs teendőket.

– A család megigényli a forrást, s miután megkapták a Magyar Államkincstár támogató okiratát, ezt követően kiválaszthatják és vihetik a járművet.

Országosan 34 ezren igényelték

– Ez az autóvásárlási program helyzetbe hozza azokat, akik önerőből korántsem biztos, hogy ilyen családi beruházásra vállalkozhatnának – hangsúlyozta Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. – Az akár 2,5 millió forintos támogatás már komoly tétel, érdemes folytatni. S környezetvédelmi szempontból is lényeges a lehetőség, mivel a modern járműveket Euro 6-os motort kapnak. A távirati iroda beszámolója szerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kifejtette, hogy azoknak, akik nagy családban élnek vagy már úton van a harmadik kisbabájuk, a kormány támogatást ad, hogy megvásároljanak egy legalább hétszemélyes autót. Ehhez legfeljebb 2,5 millió forintos anyagi segítséget nyújtanak, s ezt nem kell visszafizetni, sőt, egyenesen a Magyar Államkincstártól az autókereskedőhöz érkezik ez az összeg, tehát nem is kell megelőlegezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában