kenyérünnep

2021.08.14. 15:41

Idén is gyűjtik a búzát a somogyi gazdák a Kárpát-medence rászorulóinak

Elsősorban a gazdákat köszöntötték szombaton a barcsi kenyérünnepen, ahol összeöntötték a somogyi gyűjtőpontra beérkezett búzát, hogy az idén is jusson a Magyarok kenyeréből a Kárpát-medencei rászorulók asztalára. A 11. éve működő Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program idén a jótékonyság mellett a nemzeti összefogást szorgalmazta.

K.G.

Fotó: TIBOR KOVACS

A tizenöt somogyi gyűjtőpont képviselői kis zsákocskákat hoztak magukkal. Így keveredett össze az andocsi, a barcsi, a kéthelyi, a bárdudvarnoki, a látrányi, a nagyatádi, a nagybajomi, a nagyberényi, a porrogi, a somodori, a somogyszobi, a somogyvári, a szóládi, a tengődi és a zimányi gabona. Koós Csaba, Barcs polgármestere elmondta, bár a város nem termelő, de 2020-ban két tonna búzát gyűjtöttek, és 2021-ben a három tonna is meglesz. A környékbeli településeket arra buzdította, hogy kövessék a példájukat.

Minden búzaszem számít, és a gyűjtés még nem ért véget, szólított fel csatlakozásra Berek Gábor, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke is. Szabó Tamás, a MAGOSZ somogyi elnöke ismertette, hogy tavaly 31 tonna búzát ajánlottak fel erre a célra megyénkben, de ezt a mennyiséget az idén biztosan meghaladják.

– Felelősséget vállalunk minden magyarért, éljen bárhol a világban! – jelentette ki a rendezvényen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. – A történelem sorsdöntő pillanataiban a magyar parasztság, ha kellett ekével, ha kellett karddal vagy józan paraszti ésszel segítette a nemzetet.

Legalább százezer rászorulónak jut élelem a Magyarok kenyere program segítségével határon innen és túl, a program 570 egyházi és civil szervezettel áll kapcsolatban. Jakab István kiemelte, hogy Kárpátalján erőn felül adakoztak, de ott nagy a szükség is. Éppen ezért most arról döntöttek, hogy 10 tonna búza vetőmagot is indítanak útnak a 150 ezer kárpátaljai magyar megsegítésére. Az országgyűlés alelnöke a pénzbeli adományok fontosságát is hangsúlyozta.

A kenyér maga az élet, és az összetartozás szimbóluma

A magyar embernek a kenyér az élet szentségét jelenti, és a gazdák nem pusztán búzát termelő emberek, hanem tenni akaró tagjai egy élő közösségnek, mondta ünnepi beszédében Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy ilyenkor jó érzés somogyinak lenne, mert a Magyarok kenyere az egyik legfontosabb jótékonysági esemény az idén a horvát földrengés és a somogyi viharkárok károsultjainak rendezett gyűjtés mellett.

A megye gyűjtőpontjaira beérkezett búzát a barcsi malomban őrlik meg, majd következhet a kenyérsütés. Ennek megfelelően szólították színpadra István Józsefet, a barcsi malom tulajdonosát és Septe Józsefet, a Magyar Pékszövetség elnökét. A barcsi rendezvényen Jakab István és Szabó Tamás szegte meg elsőként a Magyarok kenyerét, amit kiosztottak a nézők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában