élénkítés

2021.08.26. 17:30

Iránytűje lehet a kaposvári gazdaság fejlődésének a bemutatott terv

Bemutatták a kaposvári gazdasági élet és a helyi oktatás legnagyobb szerepelőinek azt a programtervezetet, amelyet a régió gazdaságélénkítéshez állítottak össze a MATE kaposvári campusának oktatói. A munkát a dél-dunántúli gazdaságfejlesztési zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos felkérésére végezték el.

K.G.

Harminc egyetemi oktató dolgozott annak a stratégiának az összeállításán, amely a következő 7-10 évre iránytűje lehet a kaposvári gazdaság fejlesztésének. Ez volt a legfontosabb vizsgamunka, mert egy vidéki egyetem akkor végzi jól a dolgát, ha részt vesz a helyi gazdaság támogatásában, jegyezte meg Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

– A MATE erőcentruma összefogja a hazai élelmiszergazdasági tudást, és az a célunk, hogy a kaposvári campus az egész Dél-Dunántúl szellemi bázisává váljon az agrár-és vidékfejlesztés terén – mondta a rektor.

Nagyot léptek előre, mert több szakmai és politikai egyeztetés után egy egységes fejlesztési programot kaptak, hangsúlyozta Mikes Éva, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki kifejtette, hogy a Paks-Szekszárd, és a Pécs-Mohács régió mellett Kaposvár lesz a térség növekedési centruma.

Történelmi jelentőségű a pillanat, hívta fel a figyelmet erre Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki szerint a fejlesztések az élet minden területét érintik azért, hogy a kaposváriak jobban éljenek.

– Több fontos várospolitikai célt határoztunk meg a 2030-ig terjedő időszakra– számolt be erről a városvezető. – Ilyen a teljes foglalkoztatás és a magasabb jövedelmek elérése, a demográfiai fellendülés, a lehető legnagyobb energiafüggetlenség és klímavédelem, illetve hogy a legegészségesebb város legyünk.

– Több 10 millárd forintos fejlesztések érkeztek a Kaposvár környéki önkormányzatokhoz, és ez gigantikus eredmény, de van még tennivaló– emelte ki Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője, aki hivatásának érzi, hogy összekapcsolja az agglomeráció és a megyeszékhely gazdaságát. Két tucat helyi vállalkozó projekt ötletét nyújtotta be a kormányhoz 50 milliárd forintos összegben.

Fenntarthatóvá és korszerűvé tennék a vidéki életet

Az egyetemen kerekasztal-beszélgetést rendeztek az új koncepcióról. Csonka Arnold egyetemi docens ismertette a tervezet sarokpontjait. Kaposvár bár dinamikusan fejlődő település, ugyanakkor a tipikus vidéki várások gondjaival is küzd, ilyen az elvándorlás, a népszaporulat csökkenése, ezért beruházások és szolgáltatások segítségével lehetne még vonzóbbá, fenntarthatóvá és korszerűvé tenni a vidéki életet. A helyi gazdaságfejlesztésben a hozzáadott értéket, és az innovatív megoldásokat keresik, mert ezek képesek magas jövedelmet biztosítani. A zöld város koncepció a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos befektetéseket folytatva újabb zöld beruházásokat tűzött ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában