videó!

2021.08.12. 16:30

Jó kezekbe kerül a leszüretelt Csabagyöngye

Európa-szerte minden évben Magyarország nyitja meg a szüreti időszakot a Csabagyöngye szedésével. Csütörtökön Ordacsehiben kezdődött a szőlőfajta géppel történő szüretelése. Az előrejelzések szerint idén közepes mennyiség várható, viszont a minőség kiváló.

Góz Lilla

Munkába állt a szüreti kombájn Ordacsehiben, a 14 hektárnyi területen.

Tavalyhoz képest egy héttel később kezdődtek meg a munkák a ültetvényen. – A hideg és esős májusi időjárás miatt eleinte három hét csúszással számoltunk a szőlő érését tekintve, majd a meleg, aszályos nyár behozta a lemaradást – mondta el Varga Máté, a Varga Pincészet társtulajdonosa. Hozzátette: 1901 óta mért hőmérsékleti adatok szerint az idei június volt a harmadik legmelegebb, viszont a július csúcstartó volt az elmúlt 120 évet tekintve. – Csapadék szempontjából sokáig vízhiánnyal küzdöttünk, nagy szerencsénk volt, hogy nem a jég, hanem eső érkezett július végén és az elmúlt két hétben jobban megindult a bogyók növekedése – mondta el Varga Máté. – Az idei év a mennyiség szempontjából átlagos, minőség szempontjából kiemelkedőnek ígérkezik a Csabagyöngye szőlőfajta tekintetében.

Ordacsehiben 12 hektáron szüretelnek és a tervek szerint 180 ezer kilogramm szőlő kerül feldolgozásra. – A cukorfok 15-ös és a PH is átlagos, nem égtek el a savak, a Csabagyöngyéből készült gyümölcsös, friss bort fröccsnek is ajánljuk, ez a fajta őrzi meg leginkább a szőlő eredeti ízét még bor korában is és szeptember közepén már a boltok polcain is megtalálható lesz – emelte ki Varga Máté. A tervek szerint két hét múlva, augusztus vége felé az Irsai Olivérrel folytatódik a szüret. – A Csabagyöngye esetében a tavalyi nyolcvan forint helyett átlagosan 100 forint a szőlő kilója és nagy valószínűséggel a többi fajta esetében is várható 10-20 százalékos drágulás – mondta el a társtulajdonos.

Ápolni és megújítani kell a szőlőt

A Csabagyöngye szüret évek óta Somogyban a Balaton Agrár Zrt. telephelyén lévő szőlőültetvényén kezdődik. – Voltak kételyeink, hiszen két hónapig a környékünkön egy csepp eső sem esett, de az utolsó pillanatban megjött az eső, ami segített az aszály miatti lemaradást leküzdeni – mondta el Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnöke. Hozzátette: a régi időkben a fél ország szüretelt, a család apraja-nagyja is dolgozott az ültetvényeken, mára jóval nehezebb élő munkaerőt találni, emiatt is ahol lehet próbálnak minél több munkafolyamatot gépesíteni. – Korszerű, 12 éves ültetvényen egy szüretelő kombájn szedi a Csabagyöngyét, naponta 8-10 hektárnyi gyümölcsöt tud betakarítani – mondta el Tavaszi József. Kiemelte: a társaság területén az első Csabagyöngyét a rendszerváltás előtt telepítették, de azóta a támrendszerek korszerűtlenné váltak és kipusztultak a növények. Azóta új ültetvényeket hoztak létre, évente mintegy 20 hektárnyi területen telepítettek szőlőt, legutóbb Merlot, Irsai Olivért és Chardonnay-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában