családtámogatás

2021.08.30. 09:00

Milliárdok folytak be a somogyi családok kasszájába az idén

Egyre több családtámogatás áramlik megyénkbe. Az idén januártól 281-en igényeltek otthonfelújítási támogatást, illetve több mint 500 csok-szerződést és 843 babaváró szerződést kötöttek Somogyban.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

A legtöbb család igyekezett igénybe venni valamilyen családtámogatást az elmúlt időszakban.

– Az én gyermekeim már nagyobbak, de hármójuk után járó személyi jövedelemadó-kedvezményt ki tudjuk használni, így évi 660 ezer forintot spórolunk a feleségemmel – mondta a marcali Detrich Péter.

Nemrég költözött a megyeszékhelyre egy fiatal házaspár, akik egy másfél éves kisfiú szülei.

– Mi egy családi házat felépítettünk a csokból, és a babaváró hitelt is felvettük – mondta Tímea, aki a második gyermekét várja. – Örültünk a lehetőségnek, mert a családtámogatással gyarapodtunk, és korrekt volt az ügyintézés.

Megkérdeztük Novák Katalint, a családokért felelős tárca nélküli minisztert, hogy mennyi családtámogatási összeg jutott Somogyba az utóbbi időszakban. Munkatársai válaszából kiderült, hogy Somogy megyében 2021. január 1-jétől augusztus 5-ig otthonfelújítási támogatást 281 esetben utaltak már ki, összesen 461 millió forint értékben. A megyénkbe utalt támogatások átlagos összege 1,64 millió forint volt, összegezte a Magyar Államkincstár. A rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján 2021. január-június közötti időszakban a családok otthonteremtési kedvezményére (csok) Somogy megyében több mint 500 szerződést kötöttek. A megkötött szerződések összege a megyében 1,7 milliárd forint volt. Babaváró támogatást is sokan igényeltek, 2021. január 1-étől 843 babaváró szerződést kötöttek Somogy megyében, összesen 8,2 milliárd forint összegben.

A Magyar Nemzeti Bank által októberi indulással meghirdetett Zöld Otthon Program összekapcsolódik a csok-kölcsönnel: ha valaki energia-hatékony új otthont épít vagy vásárol a program keretén belül, akkor az ő csok-kölcsöne teljesen kamatmentes lesz. Havi 10–20 ezer forintot spórolhatnak az energia-hatékony új lakásba költöző családok a már létező 3 százalékos hitelhez képest.

Tovább faragnak az adóterheken, jövőre még több lehet a támogatás

A többgyermekes családok pénztárcájában akkor is több marad, ha nem jelentkeznek a támogatásokért.

Jelenleg a háromgyermekes családok személyi jövedelemadó fizetésekor családi kedvezményben részesülnek, 7 millió forint értékig mentesülnek a befizetéstől. 2020. január 1-től minden anya, aki legalább négy gyermeket nevel, vagy élete során négy vagy több gyermeket szült és felnevelt, élete végéig teljesen mentesül a jelenleg 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Még ennél is átfogóbb támogatás körvonalazódik a jövőre nézve, ugyanis június elején Orbán Viktor bejelentette, ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, legalábbis az átlagjövedelem szintjéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában