kihívások

2021.09.07. 11:30

A nagy somogyi cégek már magukra találtak a járvány óta

Nagy ugrást hajtott végre a magyar gazdaság, mert augusztusra elérte a Covid előtti termelési szintet. Ezt a tényt a legnagyobb ipari szereplők Somogyban is alátámasztották, de a kisebbek még keresik a helyüket a vírus miatt megváltozott helyzetben.

Kovács Gábor

2019-ben, még a vírus előtt volt a csúcson a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. 6,9 milliárd forintos árbevétellel, ez az üzem 54 éves történetében a legjobb esztendőnek számít. Aztán beköszöntött a vírus, és a 350 embert foglalkoztató gyárban 2020-ban némi visszaesést könyvelhettek el, elsősorban a magyarországi kereslet csökkenésének köszönhetően. Azonban a 2021-es évük újra kiemelkedőnek ígérkezik az eddigi adatok fényében.

– Belföldön értékesítjük a termelésünk 70 százalékát, és 30 százalékot exportálunk – összegezte az utóbbi évek tapasztalatát kérésünkre Szalai Gyula ügyvezető igazgató. – A 2021-es év első hét hónapjának lezárása után 11 százalékkal lett magasabb a bevételünk. Ha az év végén sem lesz visszaesés, akkor azt prognosztizálom, hogy a 7,2-7,3 milliárd forintos éves árbevételt is elérhetjük. Vagyis a 2019-es után a 2021-es lehet a legkiemelkedőbb évünk.

Még nem érték el a 2019-es eredményüket, felelte őszintén a barcsi Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, Seres László. A 100 embert foglalkoztató dél-somogyi üzemben még nem érzékelik, hogy javult volna a helyzet. A tulajdonos azonban bizakodó.

Csak az előremenekülés lehet a megoldás az üzemekben

A 2020-as bevételüket az idén jóval meghaladták már, de a 2019-es évet még nem sikerült utolérni a 320 embernek munkát adó kaposvári Kapos Atlas Gépgyár Kft.-nél. Horváth Árpád ügyvezető igazgató bízik benne, hogy 2022-re ez is sikerülhet. A fő piacukat Németországban és Franciaországban találták meg, de az idén elkezdték kiszolgálni a hazai vevőket is. A külföldi kereslet magas, de néhány beszállító még nem talált magára a járvány után. A Kapos Atlasnál a beruházásban látják az előrevezető utat.

– Új piacokat kutatunk fel, új termékeket vezettünk be, komoly fejlesztéseket hajtottunk végre a versenyképesség érdekében – mondta Horváth Árpád. – Ehhez kormánytámogatás is hozzájárult, így tudtunk egy új üzemcsarnokot építeni. 513 millió forintból épült meg, ennek a felét, 256 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást adott a kormány.

Fotó: Lang Róbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában