agrárexport

2021.09.16. 19:14

Ne a nyersanyag, hanem a hazai termék utazzon a külpiacra

Az agrárexport dinamizálása nemzeti érdek – mondta el kaposvári látogatásán Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Az országjáró sorozat csütörtökön a somogyi megyeszékhelyre érkezett, ahol elhangzott, hogy növelni kell a magyar agrár- és élelmiszeripar kivitelét, javítani a külpiaci esélyeit, amihez a hagyományos és az új piacokra egyaránt szükség van.

Góz Lilla

Két órás kerekasztal beszélgetésen tárgyaltak arról szakemberek, hogy mit kell tenni még annak érdekében, hogy Kaposvár a Dél-Dunántúl élelmiszeriparának és agrárgazdaságának központja legyen. – Az élelmiszeripar a város kitörési pontja, amelynek nagy múltja van Kaposváron – mondta el a tanácskozást követő sajtótájékoztatón Szita Károly. A polgármester kiemelte: azt a célt tűzték ki, hogy egészséges élelmiszert állítsanak elő nem csak a régió, hanem az ország számára. Példaként említette a kaposvári cégek közül a cukorgyárat, a Fino-Food Kft. és Kométa 99 Zrt., amely a következő öt évben megháromszorozza árbevételeit a több tízmilliárdos fejlesztéssel.

– Az agrárexport dinamizálása nemzetgazdasági érdek, az a célunk, hogy ne nyersanyagot exportáljunk, hanem technológiát és feldolgozott terméket szeretnénk eljuttatni távoli országokba, nyitni kell Kelet és Dél felé – mondta el Bencsik Dávid, nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte: mindenkinek helye van az ország asztalánál, különösen Somogynak is, az agrár külgazdaságához nélkülözhetetlen szaktudást pedig a MATE Kaposvári Campusa biztosítja. – Hazánk adottsága kiemelkedő, abba a 10 százalékba tartozik országunk, amely a hazai lakosság ellátása mellett képes exportálni is, ennek pedig az alapját az agrároktatás biztosítja – mondta el Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. Hozzátette: az adottságok és a megfelelő tudás mellett soha ennyi forrás, 4300 milliárd forint nem állt rendelkezésre vidékfejlesztésre, mint a következő hét évben.

Növelni kell a feldolgozottságot

– Kaposvár jövőképének meghatározó része az agráripari- élelmiszeripari fejlesztés, az erre épülő oktatási bázis és ipari központ létrehozása az egész régiót előrébb mozdíthatja – mondta el Mikes Éva, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei igazgatója elmondta: szükség van a feldolgozó ipar fejlesztésére, példaként említette a konzervipart. – Hosszú távú cél, hogy növeljük a feldolgozottsági szintet, ne a termények hagyják el a megyét, hanem hozzáadott értékkel feldolgozottan induljanak útnak – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában