SKIK

2021.09.16. 18:10

Nem engedik el a kezüket: segítenek, de feltételekhez kötik a támogatást

Újraindítjuk a gazdaságot címmel tartott előadást György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár csütörtök délután a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara Székházában. Bemutatta az megújult vállalkozói információs portált és beszélt a felnőttképzés támogatási rendszerének megújításáról is.

Góz Lilla

– Hét pontban foglaltuk össze hogyan tudunk harmonikus Magyarországot teremteni – kezdte előadását György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Hozzátette: az oltási stratégiának köszönhetően 1-1,5 hónappal korábban tudták újraindítani a gazdaságot és segélyezések helyett feltételekkel kaptak támogatást a vállalkozók, mint például ha munkahelyet teremtettek, a beruházásokat folytatták, valamint ha valaki a munkahely elvesztése után a tanulást választotta. Létrehozták a Gazdasági Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzset, amelynek félszáz javaslatát fogadta el eddig a kormány.

– Kiemelten támogatjuk a magyar kis-és közép vállalkozásokat kapacitás bővítésben, technológiai váltásban, például nulla százalékos hitelhez juthatnak és belső felnőttképzésüket is segítjük – emelte ki a az államtitkár. Megjegyezte: a képzési adatbázist összekötik a Nav-éval, eszerint tudni fogják, hogy mennyire volt sikeres az adott képzésük.

A felnőttképzési támogatás feltétele a munkavállaló további foglalkoztatása és bérét a minimálbér növekedési üteménél nagyobb arányban kell emelni. A gazdaságok újraindítására 600 milliárd forint, a felnőttképzésre pedig 70 milliárd forint áll rendelkezésre. Az 50 fő alatti vállalkozások képzéseit 70, a közepeseknél 60, a nagyoknál 50 százalékkal támogatják. Gulyás Árpád, Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnök köszöntőjében elmondta: a találkozó célja, hogy a somogyi vállalkozások első kézből kapjanak tájékoztatást, valamint az államtitkár is közvetlen kapjon visszajelzéseket tőlük.

– A járványhelyzetben sok vállalkozás a túlélésért küzdött, főként a turizmusban dolgozókat érintette, a gazdaság újraindítását segítő támogatások révén biztosítani tudják helyüket a piacon – tette hozzá Gulyás Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában