aszály

2021.09.17. 09:00

Nem kedvezett az idő a somogyi napraforgónak, hektáronként százezer forintos a kár

Elkezdték aratni a napraforgót a somogyi táblákon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint a megyei termés több mint húsz százalékát már betakarították a gazdák. Az idei szárazság a napraforgónak sem kedvezett. A tányérok kisebbek vagy kevesebb szem termett, mint a korábbi években.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Napok óta dolgozik a kombájn Szabó Tibor mezőcsokonyai családi gazdálkodó földjén. Az aszályos időjárás miatt idén kevesebb magot tud betakarítani a 73 hektáros területről. Körülbelül 100 milliméter csapadék hiányzik a földekről. Az ültetvényt a jégverés sem kímélte, több napraforgótányéron is látszódnak a nyári időjárás nyomai. Szabó Tibor elmondta, évtizedek óta gazdálkodik, de ilyen rossz napraforgótermésre nem emlékszik. Hektáronként 2,5–3,5 tonna között tudnak majd betakarítani. A családi gazdálkodó kiemelte, számításai szerint a hektáronkénti árbevétele a vártnál százezer forinttal kevesebb lesz.

Pongrácz István családi gazdálkodó somodori és szentgáloskéri földjein is a napokban kezdődött el a betakarítás. A nagy teljesítményű kombájn péntekre aratja le a 93 hektáron termelt napraforgót. – Várhatóan megfelelő minőséget aratunk le a földekről, a termésátlag azonban alacsonyabbnak mutatkozik – mondta Pongrácz István. – A korábbi években 4 tonnát lehetett begyűjteni hektáronként, az idén viszont körülbelül hármat. A komoly terméskiesés az aszályos időjárásnak köszönhető. Abban bízunk, hogy az árak ezt majd valahogyan kompenzálják – mondta a családi gazdálkodó. Pongrácz István hozzátette, magas olajsavas napraforgóval foglalkoznak, melyet elsősorban ipari célokra termelnek. A napraforgót Magyarországon értékesítik majd.

Gyenis Sándor somogyvári őstermelő az idén nem vetett napraforgót, a munkagépei azonban mégis többhektárnyi területet arattak le az elmúlt napokban. A növénnyel bérmunkában foglalkozott, összesen hatvanhektárnyi területet művelt meg idén. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hektáronként átlagosan négy tonnát tudott betakarítani, a szárazság azonban gyengítette a mennyiséget. Hozzátette, a napraforgót tonnánként 185 ezer forintért lehet eladni, ami kompenzálja majd a veszteséget.

Rámennek a földre, ha majd lecsökken a víztartalom

Udvaros Zoltán gazdálkodó látrányi földjein még nem kezdődött el az aratás. A mérések alapján a napraforgó víztartalma tizenegy százaléknál is magasabb. A betakarításnak csak akkor állnak neki, ha lecsökken nyolc százalék alá. Udvaros Zoltán elmondta, a kombájn várhatóan jövő hét elején megy rá a földre, és összesen 50 hektáron kell learatnia a napraforgót. A minőségével várhatóan nem lesz probléma, a magok savtartalma magas, a termésátlag viszont elmaradt a korábbi években megszokottól. A gazdálkodó hozzátette, tavaly még száz hektáron foglalkoztak napraforgóval, de mivel állatokat is tartanak, ezért jóval több kukoricára van szükségük. Összesen 1500 hektár szántójuk van, ennek csaknem felén kukorica terem.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában