felesleges vásárlás

2021.10.02. 17:30

Családonként százezer forint landol a kukában az élelmiszerpazarlás miatt

Az élelmiszerpazarlás ellen újabb kihívást indított el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Felmérések szerint egy átlagos, négyfős magyar háztartás 128 ezer forintnyi élelmiszert pazarol el évente.

Harsányi M.

20210629 Győr Fotó: Huszár Gábor HG KIsalföld Élelmiszerpazarlás, és ételmentés riport a Marcal Étteremben. képen: Egyházi Dávid üzletvezető

Fotó: HUSZÁR GÁBOR

Ennek legnagyobb részét a készételek adják, évente 13,7 kiló került a szemetesbe. Ezt követik a zöldségek és gyümölcsök – 5,9 kiló –, s az 5,3 kilónyi pékáru.

Az élelmiszerpazarlás-csökkentés fő eszköze a szemléletformálás, amelyet már fiatal korban el kell kezdeni, derült ki. Erre az elmúlt öt évben kiemelt hangsúlyt fektetett a Nébih: több mint tízezer gyerek számára tartottak foglalkozást személyesen a Maradék nélkül program munkatársai. A másik fontos célcsoport a felnőtt lakosság, akik kiemelt szerepet játszanak a jövő generáció szokásainak kialakításában is. Őket kívánja megcélozni a Nébih „Nem leszek szemét” kihívása, mely szeptember 29-től október 16-ig tart.

Senki ne vegye félvállról, mit visz haza

Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei alelnöke szerint fontos ügyről van szó, az élelmiszer-pazarlás ellen folyamatosan kell tenni. Hozzátette: szerinte a legtöbbször elég volna, ha az emberek kisebb tételben vennének élelmiszert, felesleges egyszerre sok árut venni, mivel úgysem fogy el időben, s így előbb-utóbb kidobják a drága ételt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában