gazdaság

2021.10.22. 17:35

Fejlesztést hoz a munkaerőhiány Somogyba

Ötvenhárommilliárd forint: a KSH legfrissebb felmérése szerint a somogyi gazdasági szervezetek az idei első félévben ennyit fordítottak új beruházásokra. Ez 26 százalékkal több, mint amennyit tavaly ilyenkor fejlesztésre költöttek a vállalkozások.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Kevés a szakember, robotizáljuk az üzemet – mondta Ács András, a kaposvári Ács Pékség tulajdonosa, aki a héten Törökországban szakmai úton vesz részt. – Tavaly három kiszállítójárművet vásároltunk 36 millió forintért, ezúttal új kemencét és egyéb berendezéseket akarunk beszerezni. Részben támogatásból szeretnénk megvalósítani a közel százmillió forintos fejlesztést.

Fodor Lajos, a kaposvári a Sonax autóápoló szalon és szerviz tulajdonosa azt mondta, a koronavírus-járvány miatt 2020 elején tartalékoltak. Ám idén javult a helyzet, ezért csaknem 1,5 millió forintot költenek beruházásra, szerszám- és gépvásárláson kívül a műhely fűtésrendszerét is korszerűsítik.

A kaposvári Lamello Kft. tavaly január és június között csaknem 500 millió forint bevételt ért el, míg 2021-ben több mint 600 millió forint volt a forgalmuk. Dévai Tibor ügyvezető szerint a koronavírus-járvány a bútor üzletágat is jócskán megtépázta, ám most az év végéig nyugodtan tervezhetnek. Napra pontosan december 22-ig lezajlik az összes kiszállítás, termékeik 75 százalékát Németországban, Ausztriában és Svájcban értékesítik. – Kihíztuk a mostani területet, ezért pillanatnyilag elsősorban ingatlanfejlesztésben gondolkodunk – közölte Dévai Tibor. – Jövőre terjeszkedni szeretnénk a környéken, erre 60 millió forintot szeretnénk felhasználni. Ezt saját forrásból oldjuk meg, s eközben egy pályázatunk elbírálására várunk. Hamarosan egy nagyjából 80 millió forint értékű kontaktcsiszológépet szeretnénk üzembe állítani: ha számunkra kedvező lesz az elbírálás, akkor a beruházás akár 70 százalékát külső forrásból fedezhetjük. A 2020-as 122 millió forintos gép- és technológiabeszerzést 50 százalékos pályázati támogatásból oldottuk meg – mondta Dévai Tibor. – Idén 66 millió forintot használtunk fel a napelemes rendszer kiépítésére, amit a hétvégétől már használunk.

Ha kis lépésekben is, de a kisebbeknek is sikerült előre jutni

Az iharosberényi Kertax Kft. megőrizte lendületét, s a 2020-as első félévi 250 millió forintos beruházás után az idén sikerült további 110 millió forintot fejlesztésre fordítani. Murvai Dániel tulajdonos azt mondta: 2021-ben ezer tonnával növelték a mélyfagyasztó-kapacitásukat, s így a korábbi 1500 helyett 2500 tonnát raktározhatnak el.

Somogyi Zoltán nagyberki vállalkozó szerint ha kis lépésekben is, de sikerült előrelépniük az idén. – A vegyesboltunknál régóta időszerű volt a nyílászárócsere – mondta. – Erre csaknem 300 ezer forintot költöttünk, s a lassan 20 éves kisteherautó helyett egy kevésbé használtat szeretnénk üzemeltetni, ez alapvetően pénz kérdése.

Megvolt a fedezet

Ifj. Sipos Zoltán, a kaposvári Kapos-Épker Kft. kereskedelmi vezetője kiemelte: bár mozgalmas hónapokon vannak túl, az idei első félévben jóval több jutott beruházásra, mint tavaly ilyenkor. Tavaly egy targoncát vásároltak tízmillió forintért, 2021-ben ennek a dupláját használták fel, s az összes fejlesztést saját pénzből valósították meg. – Erre volt fedezet, mivel a 2021-es forgalmunk csaknem 30 százalékkal haladta meg az előző évit – közölte. – Az idén közel kilencmillió forintért egy nagy raktársátrat vásároltunk, ahol a faanyagokat biztonságos körülmények között tárolhatjuk. Emellett egy impregnáló kádat is beszereztünk, melynek segítségével a faanyagok rovar- és gombaölős kezelését oldjuk meg. Ez a felszerelés közel tízmillió forintba került, s ezzel még nem ért véget a 2021-es beruházás. A raktárépületünk felújítása most zajlik, s előreláthatóan 2022 tavaszán fejezik be a munkát. Festés, válaszfalépítés és új polcrendszer kialakítása: a nagyjából hárommillió forintos beruházás keretében ezeket a munkákat is elvégzik majd.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában