drágul az élet

2021.10.30. 15:00

Tizenöt százalékos áremelést jelentett be a kaposvári tejüzem

Decembertől átlagosan 15 százalékkal növeli az eladási árait a kaposvári tejüzem. Így az ünnepek előtt egy liter tej bolti ára akár 20-25 forinttal is megdrágulhat.

Harsányi Miklós

– Legalább három okra vezethető vissza a decemberi áremelés – közölte lapunkkal Szommer Gábor, a Fino-Food Kft. kereskedelmi vezetője, aki egyben a Tej Terméktanács elnökségi tagja. – Az utóbbi időben szinte megállás nélkül nőtt a nyers tej ára. Tavaly októberben literenként átlag 108 forintba került, míg 2021 októberében 116 forintba. Ezenkívül jelentős mértékben drágult a földgáz és az áram is, s ezek havonta fix költségek.

A kaposvári tejüzemet érzékenyen érintette a különböző poharak, fedőfóliák és gyűjtőkartonok áremelkedése is. Szinte mindegyik csomagolóanyag alig egy éven belül több mint 30 százalékkal drágult. A tejesdobozokat Hollandiából importálják, s csak ebből évente közel 400 millió forint értékű árut rendelnek. Szommer Gábor hangsúlyozta, ilyen mértékű, egyszeri átlag 15 százalékos áremelés náluk régen volt. Szükségszerű lépésről van szó, nem halogathatják tovább a döntést, ráadásul a termeléshez kapcsolódó egyéb költségek az egekbe szöktek. Meredeken megugrott a fertőtlenítéshez használt vegyszerek ára is, akad olyan speciális anyag, amely csaknem 300 százalékkal drágább, mint amennyi 2020-ban volt.

– Döntésünkről értesítjük partnereinket – hangsúlyozta a kereskedelmi vezető. – A decemberi drágulás után szerintem a boltokban egy liter 1,5 százalékos zsírtartalmú tejért 20, de akár 25 forinttal is többet kérhetnek. Ezzel együtt várhatóan a kefir, a trappista, a natúr joghurt, a túró és a vaj­krém, valamint a tejföl is drágul.

Arra a kérdésre, miszerint a decemberi drágulás hatására számít átmeneti forgalomcsökkenésre, Szommer Gábor kiemelte: nem, mivel a tej és a tejtermékek alapélelmiszerek. A kaposvári tejüzemben a következő hónapokban is hetente nagyjából 900 ezer liter tejet dolgoznak fel, melynek 85 százaléka somogyi. Ezenkívül Tolnából, Zalából és Baranyából is vásárolnak alapanyagot. A kaposvári feldolgozóból országosan 400 vevőpontra szállítják a készárut, a kiskereskedelmi cégeken kívül szinte valamennyi multitársasággal is kapcsolatban állnak. Szommer Gábor nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a 2022-es emelésekről.

Gulyás Árpád, a Csurgó Coop Zrt. vezérigazgatója is értesült a közelgő tejár növekedéséről. Üzleteikben az olcsóbb, 1,5 százalékos tej fogy leginkább, sajtból alapvetően a trappista, s a joghurtokból és a kefirekből is a kedvezőbb árut keresik. A vezérigazgató nem számol jelentősebb kereslet-visszaesésre.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában