a pandémia hatása

2021.10.05. 16:40

Tízmilliárdokat utalunk, miközben postára egyre kevésbé járunk

A koronavírus-járvány a postai forgalmat is érintette: Somogyban tavaly nagyjából hatmilliárd forint értékben hatmillió csekkbefizetést regisztráltak.

Harsányi Miklós

Budapest, 2020. november 27. A csomagküldeményeket rendezik a Magyar Posta ferencvárosi csomaglogisztikai üzemében 2020. november 27-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Magyar Posta Zrt. társasági kommunikációs osztálya érdeklődésünkre közölte: tavaly a pandémia miatt az előző évek mérsékeltebb csökkenési trendjével szemben jobban, közel 10 százalékkal csökkent a postai befizetések száma, de a csekkszolgáltatás összességében továbbra is népszerű maradt a lakosság körében. Az előző évhez képest a legnagyobb 12-16 százalékos csökkenést áprilisban, májusban, októberben és novemberben tapasztalták. Idén januárban volt a legnagyobb visszaesés az előző évhez képest.

Az ügyfelek inkább online fizetésre váltottak át 2020-ban. A veszélyhelyzet alatt – tavaly március és december között – közel háromszor annyi csekkbefizetés történt mobilalkalmazáson keresztül, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Ehhez az iCsekk megújítása és a partner csekkbefizető megoldások együttes hatása is hozzájárult. Ez 2020-ban összesen több mint nyolcmillió csekkbefizetést jelentett, közel 80 milliárd forint értékben.

– Továbbra is sokan választják a csekkbefizető automatákat is – derült ki a társaság tájékoztatójából. Tavaly a több mint száz készüléken 6,4 milliárd forintnál is nagyobb értékben összességében 467 ezer csekkbefizetés történt. Megyénkben egy csekkautomata működik, ami a siófoki I-es postán található.

A levélforgalomban is változást lehetett megfigyelni, ami a belföldi és a kimenő nemzetközi feladást egyaránt érintette. A posta adatai szerint 2020-ban 2019-hez képest 12,8 százalékos csökkenést mutattak ki ezen a területen. Az országosan kézbesített belföldi levél mennyisége tavaly 484 millió volt, ebből a társaság munkatársai Somogyban 15 milliót kézbesítettek, idén augusztusig megyénkben kilencmillió levelet vittek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában