szép idők

2021.11.22. 09:00

Csak álomnak szép a korai nyugdíjba vonulás

Egy friss felmérés szerint a magyarok – ha lehetőségük lenne rá – 58 évesen mennének nyugdíjba. Ugyanakkor arra számítanak, hogy ez ténylegesen tíz évvel idősebb korukban történik meg.

Harsányi Miklós

– Ha lehetne, talán már most nyugdíjba vonulnék – mondta a kaposvári Barátúri Zoltán. – Rövidesen 54 éves leszek, a középiskola után letöltöttem a sorkatonai szolgálatot, s azóta dolgozom.

A középkorú férfi egy agrárcég telepvezetőjeként dolgozik, szerinte előre borítékolható, hogy legalább még 15 évig nap mint nap bejár a céghez. Eljátszott a gondolattal: ha valami csoda folytán már ennyi idősen is abba lehetne hagyni a munkát, alapvetően két választása lenne. Egyáltalán nem dolgozna semmit vagy nyugdíj mellett némi külön munkával többletjövedelemre tenne szert. Barátúri Zoltán szerint az biztos, a nyugdíjas évekre érdemes tartalékolni.

– Gondolok a jövőre, de mindig közbejön valami kiadás – mesélte. – A fiamnak ősszel számítógépet vettem, korábban lakást vásároltam, amire hitelt vettem fel. A törlesztés 2028-ban jár le.

Változás történt a magyarok megtakarítási céljait felsoroló toplistán, derült ki a K&H-felmérésből. Bár maradt az élen a biztonsági tartalék gyarapítása, azaz a 30–59 évesek 40 százaléka erre tesz félre, a lakáscél feljött a második helyre, megelőzve a nyugdíjcélú megtakarításokat. Előbbire 33 százalék, utóbbira 32 százalék takarékoskodik. A magyarok – ha lehetőségük lenne rá – 58 évesen mennének nyugdíjba, ám arra számítanak, hogy ez ténylegesen tíz évvel idősebb korukban történik meg. Tízből közel hatan azt várják, hogy főként az állami nyugdíjból kell majd megélniük, ám mindössze 29 százalékuk gondolja, hogy ebből a juttatásból jól meg tud majd élni.

– Nálunk 12-en dolgoznak, az átlag­életkor nagyjából 59 év – mondta Gulyás Árpád, a Csurgó Coop Zrt. vezérigazgatója. – A legfiatalabb munkatársunk 45 éves, a legidősebb már betöltötte a 62-t. Legutóbb négy éve ment nyugdíjba kollégánk.

Szinte valamennyi ágazatot kisebb-nagyobb mértékben érinti a munkaerőhiány, valójában nincs reális alapja a túlzottan korai nyugdíjazásoknak. Az 58 éves kor még a régi szabályok alapján sem menne. Szabó Péter, a Vértes-Út Kft. főépítésvezetője kiemelte: sokszor az építőiparban sem könnyű tapasztalt, gyakorlott munkatársat találni. Így érthető, ha egyes vállalkozások 65–67 éves gépkezelőket vagy sofőröket foglalkoztatnak, s van, aki nyugdíj mellett vállal munkát.

22 millió kellene

– A kutatás szerint 22 millió forintot kell összegyűjteni ahhoz, hogy a nyugdíjas években kényelmesen lehessen élni. Egyre több fiatal kezdi meg a takarékoskodást idős korára. Ezt mutatja többek közt, hogy az új nyugdíjbiztosítási szerződést kötő ügyfelek átlagéletkora az idén 43 év alá csökkent.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik