drága otthon

2021.11.20. 09:00

A tetőtől az alapig emelkedik az építőanyagok ára

Januártól mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a lakásépítők. Jövőre 15–20 százalékkal drágulhatnak az építőanyagok, a tégla, sóder és cserépen kívül a hőszigetelő anyagok ára is jelentősen emelkedik. A somogyi kereskedésekben a következő hetekben élénkülő forgalmat várnak, akinek van tartaléka, előre beszerzi az építkezéshez szükséges alapanyagokat.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– A betoncserép ára biztos, hogy 2022-ben újra drágul – mondta el érdeklődésünkre Toldi Ádám, a kaposvári Füredi Erdőmester Kft. ügyvezetője. – Négy beszállítóval állunk kapcsolatban, ezek közül az egyik legutóbb november 10-étől öt százalékkal emelt árat.

S nem kell sokat várni a következőre, mivel egy másik gyártó december elsejétől ugyancsak ötszázalékos drágulásról értesítette a kaposvári vállalkozást. Ez azt jelenti, hogy az egyik legnépszerűbb betoncserép négyzetmétere a mostani 2750 forintról 2895 forintra nő.

Toldi Ádám szerint januártól, legkésőbb februártól hasonló mértékű áremelésre van kilátás. Bizonyos hőszigetelő anyagok 2022 elejétől tíz százalékkal drágulhatnak, s az otthonteremtők szinte biztosra vehetik, hogy az épületfáért is jóval többet kell majd fizetni. Ennek köbmétere az idén januárban közel 110 ezer forint volt, pillanatnyilag 180 ezer forint, a jövő év elején nem zárható ki a 8–10 százalékos növekedés. Az ügyvezető szerint az építőanyag-drágulás nyomán minden bizonnyal egyes otthonteremtők újratervezik a lakásépítést, s lehet, hogy a nagyobb építkezések helyett inkább felújításra fordítják a rendelkezésre álló pénzt.

Fotó: Lang Róbert

Ifj. Sipos Zoltán, a kaposvári Kapos-Épker Kft. kereskedelmi vezetője szerint akik tehetik, azok már most megrendelik az árut, s így próbálják kivédeni az áremelkedés következményeit. Így tett az egyik megrendelőjük, aki szerdán csaknem 500 ezer forintért vett hőszigetelő anyagot.

– Egyes téglák januártól nagyjából 15 százalékkal drágulnak – közölte ifj. Sipos Zoltán.

– Egy zsák, 25 kilogrammos cement ára a mostani csaknem 1300 forintról 1430 forintra emelkedik, a sóderért, homokért nyolc százalékkal fizethetnek többet jövőre az építkezők.

Többfajta cserepet forgalmazunk, de a legolcsóbb négyzetmétere közel 2550 forint, a legdrágább mintegy 4000 forint. A cserépnél közel 15 százalékos áremelkedésre van kilátás. A hőszigetelő anyagok – üveg­gyapot, kőzetgyapot – 18, míg a gipszkartonnál 15 százaléknyi drágulásra számítunk. A gyártók általában az energia- és munkabér-növekedés miatt döntöttek az áremelésről.

Ifj. Sipos Zoltán hangsúlyozta: a 2022-es építőanyag-drágulás elkerülhetetlen. S egy új otthon építésénél a végszámla könnyen több százezer forinttal emelkedhet.

Egy vagyonba fog kerülni az új fürdőszoba és az ablak

– Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az építkezőknek legyen elég tartalékuk a munka folytatásához – hangsúlyozta Semperger János, az Ipartestületek Országos Szövetségének kaposvári elnöke, aki szerint érdemes alaposan átgondolni a költségvetést. Ha a falak állnak és a tető is rendben van, az még csak nagyjából 30 százalékos készültségi foknak számít. Ezen kívül még többek közt vissza van a külső hőszigetelés, a belső burkolás, festés, s mint mondta, egy vagyon a fürdőszoba, és rengeteg pénzbe kerül egy új konyha is.

Tóth Gábor, a kaposvári TT Ablakrendszer Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak azt mondta, tapasztalata szerint az idén január óta novemberig csaknem duplájára nőtt a hőszigetelt üveg ára, míg az alumínium és műanyagkeret közel 25 százalékkal drágult. A hőszigetelt üveg ára 2022 elejétől előreláthatóan 5-10 százalékkal emelkedhet.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában