mezőgazdasági károk

2021.11.20. 11:30

Jég és aszály miatt tízmilliárdnál tart már a gazdák kára

Október végéig országszerte mintegy tízmilliárd forintot fizettek ki növénykárokra a biztosítók, döntően a jégverések miatt.

Harsányi M.

A Magyar Biztosítók Szövetsége közölte: időközben az agrártárca tovább emelte a támogatott mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott keretösszegét, a gazdálkodóknak így jó esélyük van a 70 százalékos támogatásintenzitás kihasználására. – Az idén két nagyobb káreseményünk volt – mondta Németh Balázs, a kazsoki Bos-Frucht Agrárszövetkezet növénytermesztési igazgatója. – Bárdudvarnok környékén a jégesőt sínylette meg a silókukorica, a napraforgó és az őszi árpa, Kazsok térségében pedig a silókukoricánál volt aszálykárunk. Összességében csaknem 500 hektárt érintett a probléma, a teljes kárunk közel 50 millió forint.

Németh Balázs hangsúlyozta: mindig, de különösen ilyen évben, mint amilyen 2021 volt, döntő a biztosítás. A biztosítótársaság kifizette a jégkárt, míg az aszálykárt – a biztosítóval közösen – az állami kár­enyhítési rendszer rendezi. A növénytermesztési igazgató kiemelte: a kazsoki agrárvállalkozás 2022-ben is biztosítással kívánja védeni értékeit.

Németh Gyula, a nemesvidi Agrous Kft. termelési irányítója azt mondta: náluk a 110 hektáron termesztett repce egy részét verte el a jég, s a növény kisebb mértékben károsodott. Cégük évente közel hárommillió forintot költ biztosításra.

Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a jégverés 1,5 millió forintos veszteséget okozott területükön, a biztosító fizetett. S okultak az utóbbi évek szeszélyes időjárásából, továbbra is fenntartják a biztosításukat. Zsiga Lajos, a göllei Korona Szövetkezet elnöke kiemelte: csaknem 1000 sertést tartanak, s 850 hektárt művelnek. Az aszályt nem úszták meg, ám összességében nem volt súlyos a kiesés a búzánál és az őszi árpánál. Az elemi csapáson kívül az épületekre, gépekre is biztosítást kötöttek.

Idén október végéig országosan több mint 7000 növénybiztosítási kárbejelentés érkezett a társaságokhoz, a kifizetett és tartalékolt kárösszeg tízmilliárd forintnál tart, olvasható a Mabisz tájékoztatójában. Döntő részben – közel nyolcmilliárd forint értékben – a több mint 4500 jégkárbejelentés nyomán kellett téríteni, de jelentős volt az aszálykár – csaknem 800 millió forint, mintegy 400 millió forint tavaszi fagykár is volt.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában