támogatás

2021.11.08. 18:00

Kétmillióval több ok szól a fiatalok mellett

Novembertől fejenként csaknem kétmillió forintos támogatás segítheti a szakképzett fiatalok elhelyezkedését.

H. M.

Somogyi agrár- és ipari vállalkozásoknak is lehetőséget nyújt a program.

Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez a cégeknek megtakarítást jelent, a fiataloknak pedig munkatapasztalatot. Cége akár 4-5 fiatalt is felvehet.

A nagyatádi társaságnál 250-en dolgoznak, s mintegy 60 százalékuk 30 év alatti. A legfiatalabbak között technológus, CNC-gépkezelő éppúgy megtalálható, mint mérnök. Az idén közel 20 új munkatárs­nak biztosítottak bizonyítási lehetőséget, s 2022-ben további 10–15 kollégát alkalmaznak. Büttner Tamás elmondta: a múlt évihez képest 2021-ben csaknem 25 százalékkal nőtt az árbevételük, s eléri az 5,2 milliárd forintot.

A novembertől elérhető új bértámogatás a szakképzett, 30 év alatti álláskeresők foglalkoztatására ösztönöz, derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatójából. Az első kilencven napban a frissen felvettek munkatapasztalat-szerzésének költségeit fedezi a program, ezután igényelhető fél éven át a havi 100 ezer forintos Vállalkozások munkaerő támogatása is. Egy szakképzett fiatal munkába állását összesen több mint 1,9 millió forintnyi munkáltatói kiadás átvállalásával könnyítheti meg a kormány. Kovács Márió, a kaposvári Kaposvar-Car Kft. ügyvezetője azt mondta: a 43 tagú csapatuk tizede fiatalabb, mint harminc éves. Legutóbb két hónapja vettek fel egy 24 éves autószerelőt.

– Fontos a szakember-utánpótlás, 2022-ben legalább három új kollégát szeretnénk felvenni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában