sertéstartók

2021.11.02. 14:00

Malacuk lehet a fix árral a gazdáknak

Sosem látott bizonytalanság tapasztalható a piacon, s egyre nehezebb helyzetben vannak a somogyi sertéstartók is. A kaposvári Kometa 99 Zrt. a minap azt közölte: a piaci ár további mérséklődése esetén sem csökkenti a mostani 1,20 euró alá (438 forint) a sertés kilónkénti felvásárlási alapárat.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

Prohászka Balázs, a Kometa ügyvezető helyettese kérdésünkre közölte: a sertések felvásárlási ára júniustól folyamatosan csökkent, s az elmúlt három év legalacsonyabb szintjén van. A szeptemberi élősertés-átlagár 2019-ben kilónkénti 489 forint volt, 2020-ban 394,9 forint, míg 2021-ben 369,5 forint.

– S mivel a sertésárak euróalapúak a legtöbb esetben – a német piaci árat követik –, erre az árfolyam is „rásegített” – mondta el Prohászka Balázs. – Az elmúlt tíz évben voltak ugyan ennél alacsonyabb felvásárlási árak is, de azokhoz nem társult ilyen magas takarmány- és energiaár, illetve bérköltség.

A somogysárdi Haladás Zrt. 2020-ban csaknem 7000 hízót adott el a Kometának. Berek Gábor elnök azt mondta: a sertéságazat árbevétele 2020-ban közel 418 millió forint volt és nyereséget termelt. Az idén szeptember végéig 305 millió forint volt a forgalmuk, s így már most biztos a veszteség. Az agrártársaság összesen 27 alkalmazottat foglalkoztat, közülük 12-en kapcsolódnak közvetlenül az állattartáshoz.

– A takarmánykukorica tonnánkénti ára tavaly betakarításkor nagyjából 50 ezer forint volt, most 90 ezer forint körül alakul. A sertéseknek adott kész takarmány kilója 2020-ban csaknem 70 forint volt, pillanatnyilag 110 forint. A Kometa döntésének örülünk, ám továbbra is nagy gond, hogy a felvásárlási jelentősen az önköltségi ár alatt van – tette hozzá a szakember.

Giacomo Pedranzini, a Kometa 99. Zrt. ügyvezető igazgatója azt vallja, hogy a teljes termékláncot érintő nehézségeket csak úgy lehet legyőzni, ha a lánc minden résztvevője felelősen működik és hozzájárul a megoldáshoz. Jelen problémára adott válaszuk az, hogy a felvásárlási alapárat nem csökkentik a mostani kilónként 1,20 euró alá a piaci ár további csökkenése esetén sem. Sőt, azoknak a szerződött partnereiknek, akikkel volatilitást csökkentő megállapodást kötöttek, 1,24 eurót fizetnek kilogrammonként hasított súlyra számítva.

Hullámvasúton a kistermelők

Csapó Zsolt osztopáni gazdálkodó kiemelte: az év elején még csaknem 80 kocát és szaporulatát tartották, most már csak 65 kocájuk van. Nehéz a piaci helyzet, ezért folyamatosan csökkentik az állatok számát. A hízókat a Kometának adják el. Hangsúlyozta: a sertéstartók helyzete olyan, mintha valaki egy hullámvasútra ült volna fel. A három dolgozót alkalmazó kisvállalkozás vezetője azt mondta, aki túléli a mostani helyzetet, annak esélye van arra, hogy hosszú távon is versenyben marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában