csomag ajándékba

2021.11.19. 14:00

Már november közepétől karácsony van a futároknál

Egyre többen rendelnek már most karácsonyi ajándékot és a novemberi Black Friday-akciók is felpörgették a forgalmat a futárszolgálatoknál. Szinte mindannyian növelték kapacitásukat, a Magyar Posta például újabb automata csomagszortírozó rendszert telepített.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Magyar Posta egyik futárjával a kaposvári Berzsenyi utcában futottunk össze. Elmondta, naponta közel száz megrendelést visz házhoz.

Az ország egyik legnagyobb csomaglogisztikai üzemébe, a Fóti Logisztikai Depójába telepített az elmúlt hónapokban automata működésű szállítópálya-rendszert a Magyar Posta.

Fót, 2021. november 11.
A Magyar Posta Zrt. fóti logisztikai depójában telepített automata csomagszortírozó-rendszer
Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

A több száz milliós beruházás keretében két, egymástól függetlenül működő szállítópálya beépítésére került sor. A két gép együttesen óránként akár 7000 küldeményt is képes feldolgozni és szétosztani a futárok között. A szállítópályák képesek a küldemények súlyának és térfogatának mérésére is. A fóti depó jelenleg a postalogisztikai hálózat egyik legnagyobb forgalmú küldeményfeldolgozó egysége. Az átadása óta eltelt egy évben mintegy 5,9 millió csomagot kezelt és indított kézbesítésre.

Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója elmondta, 2017-hez képest a Magyar Posta megötszörözte csomagfeldolgozási képességét. – Az évnek erre az időszakára a sűrű akciózás jellemző, ilyenkor kell nekünk is magasabb fokozatba kapcsolni, a nagy kapacitású gép nagy segítségünkre lesz a csúcsforgalomban – emelte ki.

A többi futárszolgálat is forgalomnövekedést tapasztalt az elmúlt hetekben. – A novemberi akciók pörgetik a piacot, bővítettük központi üzemünket és több dolgozót vettünk fel a közelmúltban, hogy minden igényt ki tudjunk elégíteni – mondta el Farkas Gergely a GLS Hungary Csomaglogisztikai Kft. ügyvezetője. Hozzátette, egy csúcsnapon több mint az éves napi átlag kétszeresére emelkedik a forgalmuk. Kiemelte, az előrejelzések szerint az idén a legtöbb munkájuk a november végi Black Friday-akció napján és a karácsonyi ünnepek előtti hétfőn, kedden várható. – Aki december 22-én rendel, neki még december 23-ára kiviszik a csomagját a futárjaink – tette hozzá Farkas Gergely.

Külföldre már itt az ideje postázni

A Magyar Posta a logisztikai fejlesztésekkel párhuzamosan idén is felkészült az év végi karácsony előtti időszakra. A várakozásuk szerint 2021-ben is az év utolsó hat hetében érkezhet célba a legtöbb csomag. Elmondták, aki külföldre szeretne ajándékot küldeni, jól teszi, ha már november közepén feladja. Figyelembe véve azt, hogy december 24-e péntekre esik, arra kérik az ügyfeleket, a karácsonyra szánt küldeményeket legkésőbb december 20-ig, hétfőig adják fel a postákon, hogy karácsonyig az biztonsággal megérkezzen a címzetthez. A postánál azt is közölték, a futárok december 23-án is dolgoznak, ekkor még házhoz szállítják a csomagokat, december 24-én azonban szombati munkarend szerint csak a postákon lehet átvenni a csomagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában