karácsonyi szezON!

2021.11.18. 14:00

Olasz és román otthonok dísze lesz a somogyi fenyő

Megkezdődött a fenyőfák kitermelése Somogyban, bőséges kínálat lesz idén, az árak viszont 5–10 százalékkal emelkednek. Az első kamionnyi fák Romániába és Olaszországba kerülnek.

Góz Lilla

2021.11.17 Fenyõfa kitermelés név nélkül vállalták Fotó: Nagy Gábor Somogy megyei hírlap Berzence

Fotó: NAGYGABOR

Már nyár végén megkezdődött a munka a nyugat-somogyi fenyőültetvényeken. Különböző színű szalagokkal jelölték meg a fenyőket. – A különböző színek az osztályozottságot, vagyis a minőséget, a méretet és a fajtát jelölik – mondta Szabó István, a FenyőFarm Kft. társtulajdonosa. Az első fenyőket már útnak indították; először a földlabdásokat szedték ki, majd a vágás is elkezdődött.

– A nyári aszály főleg a kisebb fáknak ártott, az őszi eső viszont jótt tett – tette hozzá. Nehezíti a munkát, hogy az Európai Unióban számos növényvédő szert betiltottak, amely segített a gombabetegségek ellen hatékony védekezésben. Mint a korábbi években, idén is november közepén kezdődött meg a kitermelés. – Továbbra is a lucfenyő fogy a legjobban, de egyre népszerűbb a Nordmann is, mivel sokáig marad zöld – emelte ki Szabó István.

Idén a helybeli árusítás mellett piacokra és multiáruházaknak szállítanak, s kalodákban külföldre is utazik a somogyi fenyő. Olaszországba földlabdásat visznek, a környező országokba – Romániába, Szlovákiába, Horvátországba – pedig vágottat.

Fotó: Nagy Gábor

Miután a behálózott fenyőfákat beszállítják az ültetvényről, a gyűjtőhelyen kalodába rakják és rögtön felkerülnek a kamionokra. Idén a megemelkedett költségek miatt drágábban juthatunk a karácsonyfához. – A megnövekedett üzemanyag– és műtrágyaárak miatt 5–10 százalékos áremelkedésre lehet számítani, az előrejelzések szerint a luc métere kétezerötszáz, a Nordmanné pedig ötezer forint körül alakul idén karácsonykor – tette hozzá Szabó István.

A tervek szerint december 10-én fejezik be a vágásokat, utána pedig az értékesítés lesz a fő feladatuk december 24-éig. A somogyi ültetvényekről 50–70 ezer fenyő kerül a hazai és a külföldi piacokra az idén karácsonyig.

Fotó: Nagy Gábor

Nincs utánpótlás

Magyarországon mintegy kétezer hektáron termesztenek fenyőt, ebből évente mintegy 400–500 hektárt vágnak ki karácsonyra. Dél-Somogyból, Vas és Zala megyéből kerül a legtöbb fa a családi otthonokba. Berzence, Csurgó környékén közel százan foglalkoznak ezzel. Egyre nagyobb gond az utánpótlás hiánya és munkaerőt is nehéz találni. Van, aki Csökölyről és környékéről fuvarozza a munkásokat az ültetvényére. Sokan a házuk előtt is kínálják a karácsony főszereplőit. Vannak, akik egyenesen az ültetvényre várják a vásárlókat, hogy karácsonyi zene mellett forró teával a kézben válasszák ki az ünnepi fenyőt.

Fotók: Nagy Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában