TOP plusz

2021.11.08. 16:57

Topon lehet a megye, két hónap van pályázni

Új szakaszához érkezett a területfejlesztés. A Terület- és településfejlesztési Operatív Programot felváltja a TOP Plusz, melynek pályázati lehetőségeit Oláh Gábor, regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár és a Pénzügyminisztérium három munkatársa mutatta be a hétfő délelőtti információs nap keretében.

Góz Lilla

Korszerűsítették az önkormányzati épületet, az orvosi rendelőt és elkészült a királyi vigadó is Nagyszakácsiban.

– Ötven millió forintot meghaladta a fejlesztések összege, nagyot tudtunk előrelépni a TOP-os források segítségével – mondta el Kövér István, a település polgármestere. Ilyen pályázati forrásból a közeljövőben megépül a mini bölcsőde és az óvoda Somogysárdon. Fentős Zoltán, a település polgármestere elmondta: önerőből nem tudtak volna fejleszteni és nagy segítség, hogy a források száz százalékban előre finanszírozottak és időben megérkeznek az önkormányzat számlájára. Balatonlellén a jövőben szeretnék a polgármesteri hivatalt és az óvodát korszerűsíteni, valamint a közterületeket megújítani.

– Mi még szerencsések vagyunk, mert van iparűzési bevételünk, de saját erőből nem tudnánk beruházásokat megvalósítani – tette hozzá Kenéz István polgármester. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke elmondta: a Magyar Falu Program, a vidékfejlesztési támogatások mellett a TOP-os forrásokból is számos beruházás valósulhatott meg a megyében. – Az új uniós támogatási formában továbbviszik az elmúlt hét év felhívásait, így gyorsabban juthatnak források a településekhez – emelte ki Schmidt Jenő. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a Terület- és településfejlesztési Operatív Programot felváltja a TOP Plusz Program, amely keretében még több uniós forrás érkezik a megyébe. – A kormány elfogadta a fejlesztési terveinket, a tervek szerint a mostani megyei keret 72 milliárd forint körül alakul – emelte ki a megyei elnök. Hozzátette: a programban 350 beruházás valósult meg a megyében.

Hatvan nap van pályázni

– Kivételes lehetőség előtt állnak az önkormányzatok, soha nem volt még ilyen gyors indulása operatív programnak, a következő időszakban 1800 milliárd forintot kapnak a falvak, városok településfejlesztésére – mondta el Oláh Gábor, a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: hatvan nap múlva zárják a pályázati felhívásokat és utána már megkapják a sikeresen pályázók a támogatási szerződéseket. Kiemelte: továbbra is a Magyar Államkincstárhoz kell pályázni és előlegként a teljes összeget megkapják a pályázók, valamint egyszerűsítik az elszámolásokat is. Megjegyezte: Somogyban a megyei önkormányzattal szorosan együttműködve jól működött a korábbi pályázati rendszer is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában