Kelendő a minőség

2021.12.24. 11:30

Brazíliából is rendelik a somogyi kézműves csokit

Nem csak mikulás előtt kerül gyakran édesség a bevásárló kosarakba. Napjainkra azonban megváltoztak a karácsonyi csokoládé vásárlási szokások. Inkább költünk többet a csokoládéra és választunk kézműves édességet, mint az olcsóbb táblás finomságot.

Koszorus Rita

A karácsonyi ajándékok kiválasztásának szempontjai között mindig felsorakozik, hogy a meglepetés lehetőleg legyen személyes vagy praktikus, és az sem baj, ha hasznos. A csokoládé azonban minden alkalomra tökéletes, karácsonyra is, ezért is dolgozik ezekben a hetekben éjt nappallá téve Földes Csilla Balatonlellén. 

– Annyi a rendelésem, hogy be kellett zárni a webshopot. Az idén Kanadától egészen Svájcig érkeztek az igények, de még Brazíliából, Németországból és Ausztriából is kerestek meg. Gyakori, hogy nálam kiválasztják az édességet, és a szerettükhöz kérik a postázást – mondta a Csilli Choco Bons alapítója és csokoládékészítője. 

Földes Csilla elmondta, hogy vásárlói átlagosan akár 30 ezer forint értékben is vásárolnak. – Ők azok, akik nem szeretnének egy újabb pár kesztyűt, kozmetikai csomagot adni karácsonyra, hanem inkább egy finom bonbont vagy táblás csokoládét választanak. S nem csak finom ajándék, de szép is, nagy gondot fordítok a csomagolásra is – tette hozzá. Csilla finomságai közül a legkeresettebb mostanság a világversenyen bronzérmes pitypang­krémes bonbon. 

A Csilli Choco Bons édességeit a BL Delikátban is meg lehet vásárolni, ahogyan a Veszprém ArtCsoki finomságai is ott vannak a helyi, balatoni és regionális termékeket felvonultató termékeiről ismert balatonlellei üzletben. A karácsony közeledtével itt is egymásnak adják a kilincset a vásárlók, akik minőségi édességgel lepnék meg szeretteiket – tudtuk meg Tóth Balázstól, az üzlet tulajdonosától. A balatonlellei bonbonok mellett keresettek a veszprémi táblás csokik is, valamint a kézműves szaloncukrok. 

Nagyüzemben dolgozik az év utolsó heteiben Decsi Andrea is, akinél szintén a táblázott csokoládé kelendő. – Nálam sok céges megrendelés van, de magánszemélyek is választják a bonbont és a festett étcsoki táblát, s a karamellt is keresik – mondta érdeklődésünkre a kaposszerdahelyi Bonbonda Csokoládéműhely alapítója. Az ünnepre való tekintettel karácsonyi színeket használ az édességek díszítésénél, így a piros és az arany köszön vissza a csomagolásokon. 

– Azt vettem észre, hogy a vásárlóim nem árérzékenyek, aki megtalálja a minőséget, inkább többet áldoz rá. Úgy látom, az elmúlt években az élelmiszerre igényesebbek lettek az emberek, ez igaz a csokira is. 

A boltokban kevésbé élénkült meg a kereslet az édesség iránt. – A jól ismert csokik mellett a MÁV Utasellátó retró édességei is megtalálhatóak nálunk, amelyeket szívesen választanak ajándéknak is – mondta Pozsár Mónika, a kaposvári MarázPlast áruházvezetője. Jelentősen azonban nem tapasztalják, hogy megugrana a csokoládé forgalma. Hasonló tapasztalatokról számolt be Tombor Péter is, akinek üzletében minimális édességforgalom-növekedést hoz a karácsony. – Mivel Batéban közel vagyunk a városhoz, sokan, ha már ajándé­kot vásárolnak Kaposváron, az édességet is itt szerzik be. Pedig a multik árai nem mindig kedvezőbbek a miénknél – mondta a bolttulajdonos. 

Forrás: Shutterstock

 A megyében hét üzletet működtető Tesco Magyarországnál is jelentős mennyiségű csokoládé fogy karácsony közeledtével. Az édesség osztályon folyamatosan tölteni kell a csokoládékat. A társaság közlése szerint ebben az időszakban 18 millió csomag édességet értékesítenek országszerte, amelybe a cukorkákon, csokoládén kívül a szezonális édességek is beletartoznak.

Alacsony a hazai csokifogyasztás 

Egy átlagos magyar ember évente maximum 3 kilogramm csokoládét tüntet el, s ebből egy kilogrammnyi az év végi ünnepek idején fogy el. Ez alacsony a többi országhoz képest a kontinensen, az olyan csokinagyhatalmak mint Svájc vagy Németország lakói akár évente 11 kilogrammnyit is elfogyasztanak átlagosan. 

A hazai piac résztvevőinek tapasztalatai alapján karácsony idején 230 milliárd forintot költöttünk édességre, amelyből 26 százalékot tett ki a csokoládé. A hazai édesszájúak körében a legnépszerűbb a tejcsoki, de követjük már mi is a nemzetközi trendet, mi szerint: a csokoládé kakaótartalmának magasnak kell lennie. Ha az árakat tekintjük a nagyobb kiskereskedelmi láncok kínálatában a kakaótartalom növekedésével általában nő az ár is. Átlagosan egy 100 grammos tejcsokoládé tábláért 300 forintot fizetünk a boltban, a nagyobb kiszerelésű, ajándéknak sem utolsó 270 grammos változatért átlagosan 700 forintot. A magasabb, 70 százalékos kakaótartalmú 100 grammos minőségi táblásért pedig átlagosan 700 forintot. Míg a kézműves különlegességek árai ezeknek többszörösét is kitehetik. 

Borítóképünkön: Földes Csilla Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában