Karácsonyi menü

2021.12.24. 16:00

Egymással és nem a konyhában robotolva karácsonyozunk

Mindössze pár nap van már csak karácsonyig, s úgy tűnik, a pandémia alatt még inkább kiéheztek a somogyiak a családi együttlétre. Olyannyira, hogy általánosságban elmondható, a korábbi években megszokottnál is többen döntöttek úgy, nem a konyhában töltik az ünnep jó részét, hanem szeretteikkel. Ezért az ünnepi menüt étteremből rendelik.

Góz Lilla

 Nagy a sürgés-forgás már az egyik kaposvári étterem konyhájában is. Kedden több évzáró ebédre, vacsorára volt foglalásuk, a következő napokban pedig már a karácsonyi menüre koncentrálnak. – Évről évre egyre többen gondolják úgy, hogy nem szeretnének legalább fél napokat a konyhában tölteni, hanem ezt az időt inkább a családdal töltik, és étteremből rendelik a karácsonyi menüt – mondta el érdeklődésünkre Limbek Csaba, több kaposvári étterem üzemeltetője. Hozzátette: a halászlé, a töltött káposzta és a diós-mákos bejgli a legnépszerűbb ilyenkor az ételek között, de Újházi-tyúkhúslevest is rendeltek, valamint sültes- és hidegtálakat is kértek. Az ételeket december 23-án délután és december 24-én délelőtt szállítják ki, vagy az étteremben vehetők át. 

Tatárbeefsteak, fácánleves, kocsonya és harcsapaprikás is az ünnepi menüsor részét képezi egy másik kaposvári étteremben, ahol december 19-éig lehetett a rendeléseket leadni. – Tavalyhoz képest kevesebb a megrendelésünk, ennek az is lehet az oka, hogy december 25-én és 26-án is nyitva leszünk, így inkább bejönnek az étterembe ebédelni, vacsorázni a vendégek – mondta el Gergely Ica, egy másik étterem és kávéház marketingvezetője. Hozzátette: a hagyományos karácsonyi ételek mellett a sültestálakat kérték a legtöbben, utóbbi két személyre 7600 forintba került. Az ételeket december 24-25-26-án délelőtt vihetik el tőlük. 

– Egy túlélőcsomagot állítottunk össze 3490 forintért, amely halászlét, töltött káposztát, bejglit és házi kenyeret tartalmaz – mondta el Ható András marcali étteremtulajdonos. Hozzátette: évről évre egyre többen rendelnek tőlük is ételeket karácsonyra, amelyeket idén is december 24-én lehet átvenni éttermükben, de igény esetén ki is szállítják. 

Egyre több étterem a vegetáriánusokra is gondol, számukra is kínálnak sok finomságot az ünnepekre. A vendéglátóhelyek jó része karácsony előtt hátrányos helyzetű családokat is meglep ünnepi ételekkel. Ám karácsony után sincs megállás az éttermekben, utána már szilveszterre készülnek. Malacot sütnek és többféle sültes- és hidegtálat készítenek vendégeiknek, s a kínálat részét képezik a lencséből készült ételek is. 

A torta is fogy

Nem csak ételeket, hanem süteményeket is egyre többen rendelnek a karácsonyi ünnepekre. – Diós és mákos bejgli mellett például francia krémest, linzereket, fatörzset, Fekete-erdő-szeletet kínáltunk vásárlóinknak – mondta el Kanyar János, egy bőszénfai fagyizó és cukrászüzem tulajdonosa. Megjegyezte: mivel az alapanyagárak folyamatosan drágulnak, így átlagosan 10–20 százalékkal kerülnek többe a karácsonyi sütemények, mint tavaly. A torták is kelendőek, a legnépszerűbbek a gyümölcsös ízesítésűek és a dobostorták. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában