Elismerés

2021.12.23. 09:00

Életműdíjat kapott a nagyatádi vállalkozó

Büttner Tamás Somogy Gazdaságáért Életműdíjat kapott a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaraától (SKIK). A 66 éves nagyatádi vállalkozó gyerekkorában a fizikáért rajongott, s az innovatív, új megoldások nemcsak egyetemistaként álltak közel hozzá, hanem később, vállalkozóként is.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Nagyon megtisztelőnek tartom a kamara életműdíját – mondta lapunknak Büttner Tamás, a Büttner Kft. ügyvezető igazgatója. – Úgy érzem, hogy az elismerés nemcsak nekem szól, hanem a csapat érdeme is. 

A 66 éves, nős, háromgyermekes és öt unokával büszkélkedő szakember sorsa korán megpecsételődött. Már általános iskolában a reáltárgyak érdekelték, fizikából végig ötöse volt, érettségi után a győri műszaki főiskolára vették fel. Később a pécsi egyetemen közgazdasági diplomát szerzett, s ott doktorált. 

– Kollégista voltam, élveztem a hallgatói élet minden szépségét, de a vizsgákra azért igyekeztem tisztességgel felkészülni – jegyezte meg. – Marcaliban 18 hónapig voltam katona, 1979-ben az egykori nagyatádi ipari vállalatnál, a Danuviánál helyezkedtem el, s hosszabb ideig kereskedelmi osztályvezetőként dolgoztam. A rendszerváltás után a cég – sok más társasághoz hasonlóan – tönkrement. 

Az életműdíjas szakember 1992-ben alapította vállalkozását. Azt mondta: a nulláról kezdték a munkát, s az első három évben döntően acél- és alkatrész-kereskedelemmel foglalkoztak. A kilencvenes évek közepén telephelyet vásároltak, s pályázati támogatások felhasználásával újabb fejlesztésekbe vágtak. Az úgynevezett tovább munkált szerszámlapok gyártásán kívül idővel tovább bővítették a kínálatukat. A többi közt autó-, illetve műanyagipari vállalatokon kívül az energetikai szektorban érdekelt cégekkel építettek ki üzleti kapcsolatot. A sikert az is jelzi, hogy az első teljes üzleti évben, 1993-ban közel egymillió forint volt a bevételük, s a 2020-as 4,2 milliárd forinttal szemben 2021-es forgalmuk meghaladta az 5,2 milliárd forintot. 

Büttner Tamás szerint nagy ugrás volt az életükben, amikor 1999-ben üzembe helyezték az első új CNC-berendezésüket, s a sorozatos fejlesztéseknek köszönhetően ma csaknem 100-at használnak. Csak az elmúlt négy évben közel 1,5 milliárd forintot fordítottak beruházásra. Arra a kérdésre – miszerint volt-e olyan döntése, amit utólag hibásnak tart – azt mondta: senki sem tévedhetetlen. Az ágazati hullámvölgyeket, válságokat túlélték, az aktuális nehézségekre időben próbáltak reagálni. A 250 dolgozót foglalkoztató vállalkozás vezetője büszkén vallja: azok a vállalkozók számíthatnak hosszú távú sikerre, akik az üzleti élet apró rezdüléseire is figyelnek. 

– Apró lépésekkel haladunk előre – hangsúlyozta Büttner Tamás. – Évtizedekkel ezelőtt, s most is meghatározó kérdésként kezelem a szakmai utánpótlást. Ezt már az általános iskolás korosztálynál célszerű elindítani különféle programok, nyílt napok segítségével. A duális képzésben hosszú ideje részt veszünk, s hat egyetemi hallgató dolgozik nálunk. Büszke vagyok, hogy az innováció iránt elkötelezett csapatunk 2022-ben ünnepli a cég alapításának 30. évfordulóját. 

 

Karácsonykor pihennek és unokáznak

– Úgy tervezem, hogy az operatív ügyvezetői tevékenységtől jövő év végén visszavonulok – emelte ki Büttner Tamás. – Nagyobbik fiam, a 37 éves gépészmérnök végzettségű Tamás irányítja majd a céget. Megnyugtató, hogy időben döntésre jutottunk ebben a fontos kérdésben. Abban bízom, hogy a jubileumi 2022-es üzleti év után is eredményesen működik majd vállalkozásunk. 

A visszavonulás után minden bizonnyal a mostaninál több idő jut majd a hobbijára is. Büttner Tamás azt mondta: szívesen segít kisebbik fia badacsonyi borászatában, ezen kívül örömmel túrázik, kerékpározik. Szívéhez közel áll a Balaton, az e-bringával könnyű legyűrni az emelkedőket, s egy-egy kimerítő hét után valóságos felüdülés a kerékpározás. A díjazottnál a két ünnep közötti időszak nagyrészt a pihenésről szól, karácsony első napját közösen töltik a gyerekekkel és az unokákkal. 

 

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában