Örökzöld sláger

2021.12.15. 11:30

Fenyőerdő nőtt Kaposváron nordmannból és ezüstből

Továbbra is a Nordmann és az ezüstfenyőt keresik a legtöbben az általunk megkérdezett kaposvári fenyőfa-árusoknál. Még annak ellenére is népszerű ez a két fajta, hogy tíz-húsz százalékkal megdrágult a karácsonyfának való métere tavalyhoz képest.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A legkisebb fa 80 centiméter, a legnagyobb a három métert is meghaladta az egyik kaposvári árusítóhelyen. A kereskedő, Vajda Barnabás szerint minden fenyőfát el lehet adni, a legfontosabb, hogy formás legyen. – Az ezüstfenyő már el is fogyott, jelenleg Nordmann és lucfenyőt kínálunk a vevőknek – mondta Vajda Barnabás. – Előbbit méterenként 5000, utóbbit 3000 forintért adjuk. Azt tapasztaljuk, hogy a Nordmann-fenyőért vannak oda a legtöbben, ezért abból mintegy háromszázat halmoztunk fel, hogy mindenkinek jusson – tette hozzá a Búzavirág lakótelepen árusító fiatalember. 

Forrás: Lang Róbert

Az Ond és az Előd vezér utca sarkán is a Nordmann-fenyő az egyik legnépszerűbb. Ottjártunkkor többen is ezt a fajtát választották. Bódis József a földlabdás változatokat vette szemügyre, azért, hogy az ünnepek után ki tudja majd ültetni a háza udvarába. Egy másik vásárló a több mint három méter magas példányokkal szemezgetett. A kaposvári asszony szerint fontos, hogy minél nagyobb legyen a karácsonyfa, mert az előcsalja a régi családi emlékeket. 

Szak Richárd két fát is vásárolt. Kérdésünkre elmondta, háromgenerációs családi házban laknak, ezért a földszinten és az emeleten is feldíszítenek egyet-egyet. – Sikerült formás Nordmann, illetve lucfenyőt találnunk. Az áránál fontosabb volt az, hogy mindkettő mutatós legyen – tette hozzá az orci fiatalember. 

Itt lucfenyőt 3–9 ezer, Nordmannt 7–19 ezer, ezüstöt 6–14 ezer forintért kínáltak. Hazai László kereskedő elmondta, a megnövekedett költségeik miatt tíz százalékkal drágábban kínálják a karácsonyfának valót. Hozzátette: minőségi fenyőt árulnak, vevőik nyolcvan százaléka visszatérő vásárló. 

 

Hétvégére várják a csúcsot 

Kaposvár belvárosában is több helyen árulnak fenyőfát. A pláza közelében szombat óta kínálják a Zala megyéből származó Nordmann, luc és ezüst fajtákat. A legolcsóbb fát 2990 forintért, a legdrágábbat 23 ezer forintért lehet ott megvenni. Kérésre a fákat be is faragják a talpakba. Horváth László árus kérdésünkre válaszolva elmondta, egyelőre nagyon kevesen vásárolnak náluk, csak néhányan rakatták félre a karácsonyfának valót. Hozzátette, a hétvége felé és a jövő héten azonban sok vevőre számítanak. 

A megyében már november végén megkezdték a termelt fenyőfák kivágását a karácsonyi szezonra, erről itt olvashatsz! 

Fotó: Lang Róbert 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában