Kiürültek a telepek

2021.12.29. 17:30

Gáz lesz, ha kifogyna otthon a PB-palack

Jól tette az a vidéki háziasszony, aki még karácsony előtt beszerezte a gázpalackot a főzéshez, mert az év végén nehezen kapná meg az üzletekben a megszokott lerakatoknál. Országosan akadozik az ellátás, várni kell, kevesebb érkezett – hasonló válaszokat kaptunk mi is, amikor érdeklődtünk a gázcseretelepeken.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Ki ne fogyjon a hét végéig, mert nem biztos, hogy lesz mostanában – így intette az eladó a PB-palackot vásárló kaposvári nyugdíjast, miután hetek óta nehézségekkel találkozni a piacon. A Toponár Szóda a megyeszékhelyen végez hasonló szolgáltatást, de most ott is a PB-palackok hiányával szembesülnek. 

– Elakadások vannak a szállítási láncban, pillanatnyilag korlátozott számban kapunk hetente, ha kapunk egyáltalán – foglalta össze a helyzetet Györki Attila, akinek felesége foglalkozik ezzel az üzletággal. – Ráadásul az évnek ebben az időszakában jelentősen megnő a gázpalackok iránti kereslet. A téli disznóvágásokhoz kettesével és hármasával hordják – azaz hordanák, ha lenne készleten. A pörzsölésnél és a különféle kültéri főzéseknél mindig nagyobb mennyiség fogy. Egyáltalán faluhelyen még sokan használják a gázpalackot, főznek és fűtenek vele. Mi speciális helyzetben vagyunk, mert közel a Deseda és a szőlőhegy, ezen a környéken sokan élnek, de vezetékes gáz nincs. Egyedüli főzési lehetőség a palackos gáz. 

Dél-Somogyban sem jobb az ellátás. – Akadoznak a szállítások – ismerte el egy kereskedő, aki Darány környékén házhoz is viszi a PB-gázpalackot. – Ha szerencséje van a vevőnek, akkor éppen kapni, ha nem, akkor várnia kell. Hogy meddig, nem tudjuk. Érkezik áru, csak mindig kevesebb a vártnál. Sokan igénylik a palackos gázt egész évben, de most van némi fennakadás.

Nagyatádon és környékén szintén hasonlót tapasztalnak a felhasználók és az eladók. 

– Sajnos itt is hiány van. A vevők a háztartási palackot, a 11,5 kilósat vinnék a gáztűzhelyekhez, de nálunk sincs – felelte érdeklődésünkre Kozári Klaudia, a nagyatádi Autras Kft. munkatársa. – Az a legnagyobb probléma, hogy nem tudunk mit mondani, hogy mennyit kell várni. Van remény arra, hogy megoldódik a helyzet, de a beszállítók semmi konkrétumot nem tudtak mondani, hogy mikorra várható áru. 

Barcson az ipari gáznál semmilyen elakadás nincs, de a PB-gázzal kapcsolatban jelezte az egyik beszállító, hogy támadtak nehézségek, ám eddig még meg tudták oldani, válaszolta Pandur Máté, egy helyi fémhulladék-kereskedés képviseletében. Ők csak saját felhasználásra vesznek PB-gázt. 

 

Az ára nem nőtt

Nem az árral van probléma, hanem az érkező mennyiséggel, magyarázta Györki Attila. A városból is sokan járnak hozzájuk Toponárra, mert mindig elég jelentős a készletük, de az utóbbi hetekben ez sem bizonyult elégnek. Egy 11,5 kilós palack ára náluk 5250 forint. Az ősszel a piacon volt egy minimális árnövekedés. Előtte csak hónapokkal korábban emelkedett a palackos gáz ára, de azóta az árak visszaálltak az eredeti, alacsonyabb szintre a kormány energiaszabályozásának köszönhetően. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában