Stop export!

2021.12.17. 18:19

Itthon tartják a somogyi kopoltyúsokat

Önként korlátozták az exportot a haltermelők, hogy bőségesen jusson a hazai piacra a magyar halból, csak utána szolgálják ki a környező országokat. A somogyi tavakon december 20-áig zajlanak a lehalászások, továbbra is a ponty a sláger, de egyre többen keresik az afrikai harcsát is.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

A megye halastavain december 20-áig nem pihennek a halászok, akkor zárul az idei szezon. – Az idei hazai haltermelés közepesnek mondható a kedvezőtlen időjárás miatt, ennek ellenére lesz elég hazai hal karácsonykor – mondta el Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. 

Hozzátette, a megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek sem segítették az ágazatot. Megjegyezte, szakmai szervezetük arra kérte a hazai haltermelőket, hogy korlátozzák az exportot, elsőként a magyar piac ellátására fókuszáljanak. 

Németh István hozzátette, hazánk kenyérhala továbbra is a ponty, a második legnépszerűbb pedig az afrikai harcsa, ezt követi a szürke harcsa, a süllő, a busa. Megjegyezte, www.halpentek.hu weboldalon létrehoztak egy karácsonyi halbolt keresőt, ahol többek között a termelői halárusító pontokat tüntették fel. 

Nagy István agrárminiszter hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt: a becslések szerint a hazai haltermelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát, nagyobb haltermelők akár éves forgalmuk 60-70 százalékát is. 

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában