Dilemma

2021.12.18. 11:30

Vízválasztó esztendő lesz 2022. a somogyi kisboltoknak

A somogyi kistelepüléseken a mérsékelt vásárlóerő és a növekvő üzemeltetési költségek miatt az utóbbi években egymás után zártak be a gyér forgalmú boltok. Jövőre veszélyzónába kerül a porrogszentpáli és a somogybükkösdi üzlet is.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– Pillanatnyilag tíz működő üzletünk van, 30 éve még 27 volt, s 2016-tól nyolc boltot bérleti konstrukcióban hasznosítunk – mondta Gulyás Árpád, a Csurgó Coop Zrt. vezérigazgatója. – Társaságunkat 1998-ban alapították, jogelődjét 1971-ben, s a ’90-es évek elején volt csúcson a cég, amikor a horvát bevásárlóturizmus is virágzott. Azóta sok minden megváltozott, az utóbbi időben két üzletet zártak be. Tavaly a szentai boltra került lakat, ahol egy részmunkaidős dolgozót foglalkoztattak ötórás munkakörben. A társaság Iharosban két üzletet tartott fenn még 2021-ben, ám gazdasági okok miatt az egyiket szeptemberben bezárták. 

Gulyás Árpád közölte: pillanatnyilag nincs napirenden újabb boltbezárás, ám 2022 várhatóan vízválasztó év lesz. Gond, hogy a kis lélekszámú településeken alacsony a forgalom, miközben az üzemeltetési költségek növekednek. Az elnök szerint emiatt veszélyzónába kerülhet a porrogszentpáli és a somogybükkösdi boltjuk. 

– Alapvetően két eset lehetséges: az üzleteket bezárjuk vagy bérbe adjuk a jelenleg ott dolgozó kollégánknak – hangsúlyozta. – A 2020-as 225 millió forint bevétellel szemben 2021-ben csaknem 250 millió forint a forgalmunk, s 2022-ben közel 270 millió forintot várunk. Folyamatosan figyeljük, elemezzük a piaci folyamatokat, így új üzlet nyitása nincs napirenden. 

A Kapos Coop Zrt. decemberben zárta be a rinyakovácsi üzletét. Szunyog Csaba ügyvezető igazgató lapunknak azt mondta, 2017-ben és 2018-ban 6-6 kisboltjuk szűnt meg, tavalyelőtt három, míg 2020-ban és 2021-ben egy-egy. Ma már sem az ecsenyi, sem a szabadi, sem a magyar­atádi és visnyei vásárlók nem tudnak betérni boltjukba. 

– A rinyakovácsi boltunk havi forgalma rendkívül alacsony, nagyjából egymillió forint volt – mondta Szunyog Csaba. Hozzátette: jelenleg 54 üzletet működtetnek, s 2022-ben sem zárható ki, hogy további boltbezárásokra kerül sor. Új üzlet nyitására ugyanakkor nincs lehetőségük. 

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: jövőre is kiemelt céljuk a fennmaradás, a nyereséges üzemeltetés. A Magyar Falu Program 2021-es pályázatán indultak, s a közelmúltban kaptak értesítést, hogy 62 millió forintot nyertek. Ebből 12 boltot korszerűsíthetnek, a tetőcsere és a fűtéskorszerűsítésen kívül hűtőbeszerzésre is lehetőségük nyílik. Szunyog Csaba szerint a támogatás nagy segítség, enélkül ugyanis önerőből kellett volna megoldaniuk a fejlesztést, s az összeg talán 3-4 év alatt gyűlt volna össze. 

 

Kétszázmilliós boglári beruházás 

Vendl József, a Tabi Coop Zrt. igazgatója lapunknak elmondta: cégüknek 15 üzlete van, az egyszemélyes kányai bolt – betegség miatt – épp egy hete zárt be, de hamarosan újra kinyit. A társaság jelenleg nem tervez boltbezárást. 

Kétszázmilliós üzletfejlesztésen van túl Balatonbogláron az egyik nagy multinacionális üzletlánc, a balatonboglári szupermarket felújítására 207,8 millió forintot fordítottak. A cég arról tájékoztatta lapunkat, hogy az eladótérnek csak egy részébe kerültek új berendezések, nagyrészt azonban a meglévő, használt bútorok felújításával és újrafelhasználásával épült ki a modernizált enteriőr. A boglári üzletben 16 munkatársuk szolgálja ki a vásárlókat. 

Újranyithatnak121 hazai kistelepülésen nyílik újra üzlet, erre az állam több mint 5,5 milliárd forintot biztosított. Ebből a sikeres pályázatoknak köszönhetően Somogyban hat helyen létesül kisbolt. Megyénkben Pusztaszemes, Varászló, Kőkút, Kisberény, Visz és Somogybabod a legújabb támogatások nyertese, a bezárt kisboltokat ezeken a településeken nyithatják újra. 

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában