Idegen nimródok

2022.01.16. 09:02

A túlélést jelenti a somogyi társaságoknak a vendégvadászok érkezése

A mostani szezonban már korlátozások nélkül jöhetnek a külföldi vadászok Somogyba, csábító is számukra a megye bőséges nagyvadállománya. Az állatok gyérítése fontos a vadkármegelőzés miatt is, a társaságoknak pedig jelentős anyagi forrást jelent a hazai és külföldi vendégek vadásztatása.

Góz Lilla

Fotó: VagoartF!LMS

A Zselic különösen kedvelt a hazai és külföldi vadászok körében, hétvégén Németországból érkeztek a népszerű vadászterületre. – A háromnapos hajtás eredményeképpen összesen 115 vad, vaddisznó, köztük több méretes agyarú kan, valamint gím- és dám tarvad, két róka és egy aranysakál is terítékre került – mondta el Halász Tibor, a Sefag Zrt. zselici erdészetének vadgazdálkodási ágazatvezetője. Hozzátette: komoly tervezés előzte meg a háromnapos vadászatot, a hajtók precízen tartották a megbeszélteket, a felvezetők gyorsak, ügyesek voltak, ennek is köszönhetően gazdag vegyes terítéknek örülhettek azok a német vendégvadászok, akik évek óta visszajárnak hozzájuk. Vannak csoportok, amelyek a 70-es évek óta visszatérő vendégek a Zselicben. 

– Osztrák vendégek jönnek hozzánk januárban, akiknek már nem ismeretlen a környék, teljes ellátást, szállást igényelnek – mondta el Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke. Hozzátette: nem panaszkodhatnak az idei vadászati szezonra, 650 disznót sikerült már kilőniük, az éves tervük pedig 750 egyed. – Minőségi és bőséges az állomány – tette hozzá Meiszterics János. – Örülnénk, ha maradna a telet idéző időjárás, ugyanis az enyhe időben a vadak hamar megtalálják a vetéseket annak ellenére, hogy harminc szórónkat folyamatosan töltjük. Hatvan tonna szemes, ötven tonna csöves kukoricát és 120 tonna cukorrépaszeletet etettünk meg eddig a vadakkal. 

Meiszterics János megjegyezte: a somogyi vadásztársaságok a téli hónapokban teljesítik az egész évre tervezett összes kilövés legalább ötven százalékát. – Fontos, hogy a populációt szinten tudjuk tartani a gyérítéssel, így csökkentve a tetemes vadkárt, nem beszélve arról, hogy komoly bevételi forrás a vendégvadásztatás a társaságok számára – emelte ki a tapsonyi vadásztársaság elnöke. 

 

A tagdíj és a vadhús csupán másodlagos bevétel

– A Somogy legjelentősebb bérvadászati bevételeit jelentő társas nagyvadvadászatok lebonyolítását szinte ellehetetlenítette 2020. november és 2021. február között a külföldi vendégvadászok beutazási korlátozása – mondta el Kemenszky Péter, a megyei vadászkamara titkára. Hozzátette: a vadászatra jogosultak egyik része kénytelen volt tartalékaihoz nyúlni, a szigorítások és a hazai kijárási korlátozások miatt a vadgazdák nem mindenhol tudták teljesíteni az éves kilövési terveiket sem. 

– A 2021/2022-es vadászati szezonban a lakosság megfelelő átoltottságának köszönhetően a járványhelyzet ellenére sem voltak lezárások, s bár a 2019-es évet nem éri el, de a tavalyinál sokkal nagyobb az érdeklődés Európa országaiból a somogyi vadászatok iránt – emelte ki Kemenszky Péter. Megjegyezte: még mindig német nyelvterületről érkezik a legtöbb vadászvendég, de nagy az érdeklődés a Benelux államokból és a skandináv országokból. Kiemelte: a pandémia következtében paradigmaváltás történt, a vadgazdák próbáltak keresletet találni a hazai vadászok körében, ennek köszönhetően sikeresen zárták a tavalyi és zárhatják az idei vadászati főszezont. Elmondta azt is, hogy a megye vadgazdálkodóinak a bevételei jelentős részben a bérvadászatokból realizálódnak, a vadhús eladásából származó bevétel és a tagdíj a legtöbb társaságnál csupán másodlagos. 

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában