Emelési javaslat

2022.01.28. 14:32

A túlórát is érinti a megkezdődött bértárgyalás

Elkezdődtek a bértárgyalások Somogyban; a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyénkben eddig 13 cégnél folytatott előzetes egyeztetést.

Harsányi Miklós

 Az érdekvédelmi szervezet 10–20 százalék közötti bérköveteléssel állt elő. A tárgyalások várhatóan március végéig lezárulnak.

 

– Somogyban 18 ágazatban 52 cégnél közel tízezer munkavállalót képviselünk – mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője. – Számos változás történt az utóbbi időben, így fontos fejlemény, hogy négy százalékkal csökkent a szociális hozzájárulás. Alapvető elvárásunk mindenhol, hogy a reálbérek ne csökkenjenek. 

Svajda József kiemelte: a garantált bérminimum 2022-től 260 ezer forintra nőtt. A jogszabályban előírt kötelező emeléseket valamennyi somogyi cégnél végrehajtották, ám az ebből adódó bértorlódás számos helyen feszültséget okozhat. Gondot jelenthet ugyanis, hogy az új belépő munkatárs csaknem annyit vagy ugyanannyit keres, mint aki már évek óta az adott cégnél dolgozik. A MASZSZ megyei vezetője szerint különösen fontos a bértorlódással kapcsolatos problémák orvoslása. Svajda József azt is hangsúlyozta, hogy többfordulós tárgyalásokra számítanak, helyenként előfordulhat akár 3–4 egyeztetés is. Élelmiszeripar, feldolgozóipar, közlekedés, kereskedelem, szolgáltatás: Somogyban ezek azok az ágazatok, ahol különösen sok dolgozót alkalmaznak, s a Magyar Szakszervezeti Szövetség képviseli a munkavállalók érdekeit. Vannak viszont olyan nagykereskedelmi láncok, ahol központilag, Budapesten zajlottak a bértárgyalások. 

Fotó: L. R.

Szót értenek 

– Nagyon fontos, hogy a béremelések január elsejéig visszamenőleg lesznek érvényesek – hangsúlyozta Svajda József. – A cégvezetők arra törekednek, hogy a dolgozókat megtartsák, mivel több területen nagy a munkaerőhiány. S az is lényeges, hogy a 2022-es bértárgyalások a cafeteriát, a túlórát és a műszakpótlékot is érintik. Sehol nem volt olyan, hogy ne álltak volna szóba velünk, a cégvezetők elfogadják, amit képviselünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában