Élelmiszer

2022.01.20. 09:08

Drágább a bárány és a borjú a hetesi vágóhídon

A hetesi vágóhíd az idei első áremeléséről értesítette partnereit, februártól a bárány- és borjútermékek nagyjából 15 százalékkal drágulnak. Bár a nyugat-európai export jelenleg zökkenőmentes, a somogyi társaság Közel-keleten igyekszik új kapcsolatot építeni.

Harsányi Miklós

– Élünk, működünk, de a járvány következménye, hogy szinte minden megállíthatatlanul drágul – mondta Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. igazgatója. – Alapvetően a takarmány miatt tavaly rendkívüli mértékben, csaknem 36 százalékkal drágult a vágóállat, január elsejétől 18 százalékos növekedést tapasztaltunk. Ezen kívül jócskán drágult az elektromos energia, és emelkedtek az egyéb járulékos kiadások is. 

A csomagolóanyagok ára 2021-ben közel 40 százalékot nőtt, ettől az évtől 20 százalékkal fizetnek többet. Egy hústartó tálca tavaly 47 forint volt, most 59 forint. Csak ebből több tízezer darabot vásárolnak évente, s hasonló mértékben ugrott meg a zárófólia és a védőgázas tálcák ára is. Juhász Pál azt mondta: a kialakult helyzetre csak egy választ tudnak adni. Február közepétől árat emelnek, közel 50 kiskereskedelmi partnerüket és az áruházláncokat már értesítették. A báránygerinc kilónként nettó átadási ára közel 7500 forintról 8700 forintra drágul, s egy kiló borjúcomb 3900 forint helyett rövidesen 4600 forintba kerül. 

Zsebbe kell nyúlni a minőségi húsért. Az energia- és a csomagolóanyag-árak megdobják a beszerezési költséget

 

Az emirátusokból várnak küldöttséget

 

– Előremenekülünk, a fejlesztésről a mostani gazdasági helyzetben sem kívánunk lemondani – hangsúlyozta Juhász Pál. – Pályázati forrásból nagyjából 100 millió forintot kívánunk fordítani többek közt a vákuumcsomagoló gépekre s húskockázókra is. 23-an vagyunk, a létszámot tartjuk, sőt újabb kollégákat szeretnénk felvenni, de borzasztó nehéz még segédmunkást is találni, nem beszélve a profi, tapasztalt hentesekről. 

Arról is beszélt: a svájci, osztrák, német, cseh, szlovák kiszállítás folyamatos. Új export célországként jöhet szóba az Egyesült Arab Emirátusok, a küldöttség a járvány miatt lemondta a novemberi látogatást, amit reményeik szerint idén tavasszal pótolnak. Ha létrejön a megállapodás, akár az első üzleti évben nagyobb bevételt hozhat, mint a jelenlegi legnagyobb forgalmú – évi csaknem 260 millió forint – svájci együttműködés. 

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában