Árstop

2022.01.25. 17:30

Messzire gurul a hasznuk, árstop lassítja a mozgóboltokat

Magas üzemanyagköltségek, növekvő élelmiszerárak: a somogyi mozgóboltok mindkét irányból prés alatt vannak. Az élelmiszerárstop februárban lép életbe, a guruló ABC-k üzemeltetői már osztanak-szoroznak.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Milyen friss péksütit hoztál ebben a hidegben? – A gadácsi Csonka Edina régi ismerősként köszöntötte hétfőn Kiss-Hegedűs Erikát, az egyik kaposvári mozgóbolt munkatársát. Amíg a tíz zsemle, a citromlé, a csomag kávé és a három liter tej a szatyorba került, addig pár szóra is jutott idő a boltos és vevője között. A mobil ABC-t vezető asszonynak mozgalmas délelőttje volt: Zimány, Orci és Gadács után Somogyaracsra tartott. 

– A kis falvakban télen különösen nagy szükség van a mozgóboltokra – mondta Kiss-Hegedűs Erika. – Ilyenkor jellemzően több déligyümölcs fogy. Jól indult a hét, délelőtt 11-ig az árum nagy része már vevőre talált. 

A somogyi falvakat járó mozgóboltoknál a biztos kiadások között továbbra is az üzemanyagszámla az egyik leghúzósabb tétel, de a munkabér és egyéb kiadások is megnőttek, az egyre dráguló élelmiszer­árakról nem is beszélve. Ács András, a kaposvári Ács pékség ügyvezető igazgatója azt mondta lapunknak: öt mozgóboltot üzemeltet a cége, s három tartalék járművük is van. A mobil ABC-k havonta több mint tízezer kilométert tesznek meg. 2020 decemberében még nem érte el a 3 millió forintot, most pedig már a 4 millióhoz közelít a tankolás költsége. A február közepétől kezdődő élelmiszer­árstop kapcsán hangsúlyozta: ugyanúgy forgalmaznak majd minden terméket, nagy kérdés azonban a számukra, hogy a hatósági áras termékeknél miként alakul majd a vállalkozásuk haszna. 

– A bevétel nagy része elmegy a költségekre – mondta Somogyi Imre, a nagyberki So-mix Bt. ügyvezetője. – Vállalkozásunk – egy bolton és presszón kívül – egy mozgó ABC-t is fenntart, s hosszú évek óta a Nagyberki–Mosdós–Szabadi–Kercseliget–Jágónak vonalon szolgáljuk ki a vevőket. A 2004-es dízeljármű üzemeltetése, karbantartása fix tétel. Sajnos a jármű gyakran meghibásodik, s a szerelésen kívül 2022-ben biztosításra nagyjából 150 ezer forintot költünk. 

Azt mondta: vállalkozásuk felkészült az élelmiszerárstoppal kapcsolatos átállásra. Nem módosítanak az útvonalon: a régi, bejáratott útvonalat továbbra is tartják. – Ha a kijelölt termékek esetében februárban a beszerzési ár olcsóbb lesz, akkor kedvezőbben adhatjuk az árut – hangsúlyozta Somogyi Imre. – Szinte minden a beszerzési forrástól függ. Nyilván továbbra is alkalmazunk haszonkulcsot, mivel nem szeretnénk ráfizetéssel dolgozni. Az viszont biztos, hogy a környező községek lakóit ezután is el akarjuk látni friss termékkel. 

 Fotó: Lang Róbert 

Címkék#mozgóbolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában