Antibiotikum

2022.02.15. 09:27

Ha túl sok a pirula, a tej sem csak élet-erő

Havi jelentést kell készíteni a jövőben az élelmiszert termelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról. A múlt pénteken bevezetett kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nébih új elektronikus bejelentőfelülete. Ezentúl a nagykereskedők is ebben a rendszerben adhatják le a forgalmazásra vonatkozó éves beszámolójukat.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Ötezer Holstein-fríz szarvasmarhát tartanak a Bos Frucht Agrárszövetkezet kazsoki, homokszentgyörgyi és a bárdudvarnoki telephelyén. Az innen származó tej a kaposvári tejüzem legfőbb alapanyaga. A Nébih pénteken életbe lépett szabályozása a somogyi állattartókra is vonatkozik. 

– Eddig nem volt semmilyen kötelezettségünk az antibiotikum felhasználásával kapcsolatosan, most ezt milliliterre pontosan kell lejelenteni, ami plusz adminisztrációs terhet jelent – mondta Bakos Gábor, a szövetkezet állattenyésztési igazgatója. – Négy éve azon dolgozunk, hogy csökkentsük az antibiotikumok felhasználását a telepeken. 

– A prevencióra helyezzük a hangsúlyt, a minőségi takarmány mellett gyógyhatású készítményekkel próbáljuk az állatok egészségét megóvni, valamint fokozottan figyelünk a higiéniára – emelte ki Bakos Gábor. Megjegyezte: a szigorítással a Nébih az élelmiszer-biztonságot szeretné erősíteni, védve a fogyasztók egészségét. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról minden év márciusig adnak éves jelentést a nagykereskedők. Az idei évtől a tájékoztatási kötelezettség már a felhasználásra is kiterjed, amit az élelmiszer-termelő állatok esetében havonta minden hónap 15-éig kell benyújtania az állatorvosoknak. Első alkalommal a februári adatokat március 15-ig várják. Mindkét érintett kör számára újdonság, hogy a bejelentést a Nébih által működtetett ügyfélprofilrendszeren keresztül kell megtenni. 

Az intézkedés részint a 2024-től életbe lépő uniós adatszolgáltatási kötelezettség előkészítését szolgálja, továbbá lehetőséget biztosít az antibiotikum-eladási és -felhasználási adatok ellenőrzésére. Az új előírások jelentősen hozzájárulnak az antimikrobiális-rezisztencia terjedésének visszaszorításához, és ezáltal a köz- és állategészségügy védelméhez. 

 

Az emberi egészség védelme a cél

Az új adminisztrációs kötelezettség Somogyban számos állattartót érint, leginkább a sertés-, a baromfi- és szarvasmarhatartókat. Kőrösi Dénes kaposvári állatorvos elmondta: a februári adatokat március 15-éig kell benyújtani a Nébih oldalán, de még átfogó tájékoztatást nem kaptak az új felület használatáról. Hozzátette: az antibiotikumok és más antimikrobiális szerek túlzott alkalmazása negatív hatással lehet az emberi egészségre. Megjegyezte: az Európai Unióban 2006-ban betiltották, hogy az állattartók az antibiotikumokat hozamfokozóként alkalmazzák. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antibiotikumok túlzott alkalmazása ugyanolyan fenyegetést jelent, mint egy halálos megbetegedéseket okozó, nagy járvány kirobbanása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában