Összefogás

2022.02.23. 09:00

Hálózatba tömörültek a legkiemelkedőbbek

Klaszterközi együttműködési szerződést ír alá öt hazai klaszter egy új összefogás keretében szerdán Budapesten. A rendezvényen a somogyi kezdeményezésű iFood Élelmiszer Klaszter is képviseltette magát.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

A klaszterközi együttműködési szerződés aláírását szerdán az Óbudai Egyetemen ejtették meg a Lehetőségek és Kihívások Konferencia keretében. A somogyi kezdeményezésű iFood Élelmiszer Klaszter mellett az egészségügyi MediKlaszter, a digitalizációt támogató Innoskart Klaszter, a csomagolóanyag-gyártókat tömörítő Omnipack Klaszter és a gasztró Mirbest Klaszter vesz részt az együttműködésben. 

Az iFood megyénk élelmiszergyártó-vállalatait tömöríti, de a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári campusa és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is tagja a szervezetnek. A szakmai területeken szerveződő klaszterek eddig egymástól elkülönülten működtek, de mostantól ez a tudás és érték egy tömbben egyesül és egy klaszter-hálót alkothat. 

– A klaszterek célja, hogy az iparágak legkiemelkedőbb cégeinek közös együttműködési felületet teremtsen – mondta Szommerné Egyed Linda, az iFood Élelmiszer Klaszter elnöke. – A célunk a vállalatok közötti információáramlás és a közös fejlesztési innovációk támogatása. Hogy az Óbudai Egyetemen iparágakon átívelő együttműködést tudtunk kötni, az az egész magyar gazdaságot is erősíti. 

További céljuk a klasztertagság előnyeinek bemutatása, a klaszterek és a tagok által nyújtott szakmai nívó népszerűsítése, valamint a hazai kis- és középvállalkozások támogatása annak a felismerésében, hogy mekkora előnyt jelent a klasztertagság az EU-s stratégiákhoz és a legdinamikusabban fejlődő üzleti tendenciákhoz való felzárkózás terén. Szeptemberben klaszterexpót terveznek az Óbudai vagy a Miskolci Egyetemen, ahol a tagok az együttműködés eredményeit is megmutathatják. 

 

Közösen megy 

Az iFood Élelmiszer Klaszter jelenleg összesen harminchat tagot számlál. Azt tapasztalják, hogy az élelmiszeripari vállalkozók számára egyre fontosabb a közös gondolkodás és fellépés. 2021-ben az élelmiszeripari cégek digi­talizációját fejlesztették uniós forrásból. 2022-ben a hulladékgazdálkodással, illetve a fenntarthatóbb csomagolóanyagokkal foglalkoznak majd. 

 

Fotóill.: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában