Ingatlanpiac

2022.02.16. 11:28

Megelőzték a fővárosi lakásárakat a balatoniak

Újabb 5-10 százalékos áremelkedés várható a lakáspiacon – derült ki az egyik országos ingatlaniroda elemzéséből, s a balatoni agglomerációban lévő ingatlanok árai megelőzték a budapesti átlagárakat.

Góz Lilla

Fotó:

 Hiába drágultak, továbbra is nagyon keresettek a vízparti ingatlanok. 

– Balatonlellén egy jó állapotú, tágas családi házat egy hét alatt eladtunk – mondta Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. tulajdonosa. – Miután egy vízparti ingatlant meghirdetnek, nagyon hamar gazdára talál. Több időbe telik az adminisztráció, mint az értékesítés. Az utóbbi két évben nagyon megnőtt a balatoni ingatlanok iránti kereslet, sokan költöztek a tóhoz a nagyobb hazai városokból. 

Az elmúlt öt évben duplázódott a balatoni ingatlanok ára és mivel a jelenlegi piacon kevés az eladó ház, ez újabb emelkedést generál tavasszal. 

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője kifejtette: a balatoni agglomerációban 39,4 millió forintra emelkedett a használt lakások átlagos ára, ami 15 százalékos növekedés, és a budapesti átlagárat – 37,6 millió forintot – is túlszárnyalta. A többi vidéki agglomerációban átlagos vagy ezt kissé meghaladó drágulás történt, egyetlen kivétel csak a pécsi, ahol ettől elmaradó, 6,3 százalékos növekedés volt. 

A Duna House elemzése szerint a megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legdrágábbak a lakások, ott átlagosan 29,8 millió forintért lehetett ingatlant vásárolni tavaly, ami 13,3 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Az ingatlaniroda azt prognosztizálja, hogy idén is áremelkedés várható a lakáspiacon, további, átlagosan 5-10 százalékos növekedés várható. G. L. 

 

Előny a parton 

Az adatok szerint tavaly a harmadik negyedévében a használt lakások ára országosan 15 százalékkal, az új építésűeké pedig 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Benedikt Károly szerint aktív piaci érdeklődés várható a külső agglomerációs gyűrűn elhelyezkedő településeken. A kaposvári ingatlanirodákban nemcsak a balatoni, hanem a desedai és a Petörke-tavi házakat is keresik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában