Szabályozás

2022.02.16. 13:49

Több somogyi kúton is korlátozás várható

A kormány három hónappal meghosszabbította az üzemanyagárstopot. A 95-ös benzin és a normál dízel literenkénti ára 480 forint marad május 15-ig. Bujdos Eszter a ­holtankoljak.hu ügyvezetője lapunknak elmondta, a gázolaj nagykereskedelmi ára most már magasabb, mint a hatósági, ezért szinte mindenki veszteséggel üzemel.

Marosi Gábor

A legtöbb töltőállomáson még tele lehet tankolni a járműveket, vannak azonban olyan kutak, ahol csak korlátozott mennyiségben. Ezt vezethetik be hamarosan az egyik somogyi benzinkúton is. A töltőállomás vezetője lapunknak elmondta, az elmúlt három hétben annyiért kínálták literenként a normál gáz­olajat, mint amennyiért vásárolták. 

– Ez a fenntartási költségeket semmilyen szinten nem fedezi. Nincs rajta haszon – szemléltette a problémát. – Ha ez így marad és nem változik a helyzet, akkor első lépésként korlátozhatjuk a tankolható mennyiséget, majd ezután be is zárhatjuk a kutat. Sajnos minél több üzemanyagot adok el, annál nagyobb a veszteség. Most annak örülnék, ha nem lennének olyan vevőink, akik hatósági áras üzemanyagot szeretnének tankolni – mondta.

– Azt gondolom, hogy minden attól függ, hogy az oroszok megtámadják-e Ukrajnát. Ha ez történik és a brent-olaj ára hordónként elkerüli a 100 dollárt, akkor nagyon sok kút bezár. Vélhetően mi is így teszünk majd, hiszen a hatósági áras üzemanyagoknál literenként 30 forintot a veszteségünk – hangsúlyozta.

– A benzint literenként átlagosan 512 forintért kellene adni, a gázolajat 530-ért – mondta Bujdos Eszter. – Annak ellenére, hogy február 4-e óta nem volt nagykereskedelmi árváltozás, ez időszakosan nem növeli tovább a kutak veszteségeit, de a gázolaj beszerzési ára már most magasabb, mint a 480 forintos eladási ár. A benzin most még alatta van, de ez csak az árrés, a költségeket ez az árszint egyáltalán nem termeli ki – hangsúlyozta a holtankoljak.hu ügyvezetője. A benzinkutakat emellett a minimálbér-emelés is terheli, mert februártól már mindenhol magasabb bért kellett fizetni. – Kevesen tudnak róla, de a töltőállomásoknak van egy energiamegtakarítási kötelezettségük, ami szintén jelentős költséggel jár – tette hozzá Bujdos Eszter. 

 

Ezer liternél különösen nem mindegy, hogy mibe kerül 

Az általunk megkérdezett járművezetők természetesen örülnek a befagyasztott üzemanyag­áraknak. A somogyfajszi Sánta Szilvia szerint még jobb lenne, ha 400 forintnál is olcsóbban adnának egy liter 95-ös benzint, de azért a rögzített ár is elfogadható. Hozzátette, ha egyszer véget ér az üzemanyagárstop, akkor vélhetően jó mélyen kell majd zsebbe nyúlni tankoláskor. Árva Kornél kamionsofőr is örül az olcsó gázolajnak, azért is mert egy tankolással több mint 1000 liter dízellel kell megtöltenie a járművet. Érdeklődésünkre elmondta, Európa több országában is megfordul és literenként átlagosan szinte mindenhol 2 euróért (714 forint) tankol. 

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában