Biogazdálkodás

2022.02.18. 13:59

Zöld kötvényt bocsátott ki a Kometa

Európában első húsipari cégként zöld kötvényt bocsátott ki a Kometa.

Koszorus Rita

A kaposvári húsipari társaság 12 milliárd forint értékben adott ki zöld kötvényt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében. 

Giacomo Pedranzini, a kaposvári vállalat tulajdonosa arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tíz éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású kötvény iránt komoly érdeklődés mutatkozott az első aukció során, hiszen a 12 milliárd forintnyi mennyiségre 14,5 milliárd forintos ajánlat érkezett. Ebből a kaposvári cég 12 milliárd forintot fogadott el, 5,02 százalékos átlaghozam mellett. Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra. 

A kaposvári vállalat a kötvénykibocsátásával Európában az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amely a környezettudatosság iránti elköteleződése okán zöld minősítést tudhat magáénak. A forrásbevonást követően a húsipari cég a kapacitás megduplázásával számol, amellyel több száz új munkahelyet hoz létre. 

A kaposvári társaság ügyvezető igazgatója azt is elmondta, hogy a 12 milliárd forintnyi kötvényforrásból főképp infrastruktúrát érintő energiahatékonysági projekteket finanszíroznak majd. Az a cél, hogy a működés során keletkező hulladékot 3 éven belül maradéktalanul hasznosítsák, a cég energiahatékonysági fejlesztéseivel pedig 5 éven belül 30 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. 

– Megnövekedett az élelmiszerek iránti igény, ugyanakkor nem mindegy, hogy az élelmiszer hogyan készül, mennyire terheli meg a környezetet, illetve, milyen minőségű lesz. Korszerű táplálkozást lehetővé tevő élelmiszerekre van szükség, amelyek ára mindenki számára megfizethető – emelte ki Giacomo Pedranzini. A Kometa által megalkotott HonestFood koncepció lehet erre a megoldás, ennek lényege: a meglévő élelmiszer-termelési lánc újragondolásával megtalálni a középutat a modern mezőgazdaság és a biogazdálkodás között. Az HonestFood a környezetvédelmi kérdések mellett többek közt állatjóléttel és felelős beszerzéssel kapcsolatos jó megoldásokat is szorgalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában