Ukrán háború

2022.03.03. 09:00

Acéldrágulást hozhat az ukrajnai háborús válság

Az ukrán válság kapcsán a feldolgozóiparban várható változásokról is szó esik azon a németországi üzleti megbeszélésen, amelyen Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft. tulajdonosa vesz részt. Fiával, ifj. Büttner Tamás ügyvezető igazgatóval hétfőn utaztak Berlinbe, s tervek szerint pénteken térnek haza.

Harsányi Miklós

A szakember úgy látja: az ukrán válság következményeként hamarosan tovább emelkedhet az acél ára. A fontos ipari alapanyag az elmúlt egy évben szinte folyamatosan drágult, s egyelőre nehéz megjósolni, hogy mi várható a következő hetekben a nemzetközi piacon. Energiaigényes termékről van szó, rövid időn belül nem zárható ki akár 20-30 százalékos áremelkedés. 

– A válság kapcsán beszűkülhetnek a nemzetközi beszerzési források, amit a nagy ipari feldolgozók, illetve a termelővállalatok közvetlenül megérezhetnek – hangsúlyozta Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft. tulajdonosa. – Mi Ukrajnából nem vásároltunk közvetlenül alapanyagot, kereskedőktől szerezzük be az árut. Évente csaknem 5000 tonna acél alapanyagot használunk fel, s ebből legalább 1000 tonnát olasz és román piacon vásároljuk meg. 

A nagyatádi cégvezető fiával hétfőn négynapos németországi üzleti útra indult, s öt partnercéget keresnek fel, ezek között vásárlók és beszállítók is vannak. Tervezett megbeszélésről van szó, ahol a felek többek közt a legfontosabb aktuális üzleti, értékesítési feladatokat tekintik át. A dél-somogyi ipari társaság termékeinek csaknem 66 százalékát exportálja, kiemelt célország Németország valamint Ausztria. 

Kárpáti Zoltán, a kaposvári Győri Kft. ügyvezetője azt mondta, száz százalék, hogy újabb drágulás következik. Így többek közt a betonacél, a hegesztett háló, a zárszelvények és az acélcsövek ára is nő. Cégük több nagy beszállítóval áll kapcsolatban, a szakember hétfőn az egyik társaság képviselőjével tárgyalt. Az építkezőkön kívül magánszemélyeket, kis- és nagyvállalkozásokat is kiszolgál a kaposvári cég. 

– A beszerzés a készlet erejéig jelenleg zavartalan. Ugyanakkor nagyon képlékeny a helyzet. Hírek szerint az is bekövetkezhet, hogy egyes nagykereskedők átmenetileg akár maximalizálhatják a megvásárolható alapanyag mennyiségét. Így egy társaság több felhasználót szolgálhat ki, ami az igazságosabb elosztást tenné lehetővé a nehéz helyzet ellenére, mivel adott esetben nem egy-két kereskedés juthat áruhoz, hanem több. 

 

Gabonastop

 

Hanyecz Imre, a kaposvári MG Produkt Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn lapunkkal közölte: továbbra sem adnak el, illetve nem vásárolnak gabonát egészen addig, amíg nem rendeződik az ukrán helyzet. Korábban megírtuk: ilyen döntést az elmúlt 25 évben nem hoztak. A megkötött szerződéseket teljesítik. 

 

Egyelőre húsz-harminc százalékos drágulással számolnak a szektor somogyi szereplői

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában