Húsvét váró

2022.03.25. 11:30

Bárányhúsra fáj a fogunk a böjt alatt

Svájcba már a csomagolt húsvéti báránygerincet és -combot szállítja a Kapos Ternero Kft., amely ünnepek előtt szlovák, horvát és cseh cégeket is nagyobb tétel friss áruval lát el.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Külföldre 50 tonna árut értékesítenek, s abban bíznak, a nehézségek ellenére sikerül megismételni a tavalyi 650 tonnás eladást. A hetesi vállalkozás a februári 15 százalékos áremelés után áprilisban, legkésőbb májustól ismét drágábban adja termékeit: a gyorsan növekvő költségek miatt elkerülhetetlen a lépés. 


– Az áram-, a földgáz- és az üzemanyag-áremelkedés érzékenyen érintette cégünket – mondta Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója. – Csupán a villamosenergia-költségünk tavaly december óta csaknem háromszorosára nőtt. 


A szakember úgy látja: ha nem lesz további költségnövekedés az idén, 2021-hez képest már akkor is nagyjából 50 millió forinttal emelkednek a kiadásaik. Ezen kívül a vágóállatok árai is emelkednek, s nem tudni, hogy a fogyasztói szokások miként változnak a következő hónapokban. 


– Elképesztően hullámzó a piac már most, húsvét előtt is – hangsúlyozta Juhász Pál. – Ilyet az utóbbi években nem tapasztaltam. Az egyik multi például a normál időszaknak megfelelő megrendelést adott le az ünnepek kapcsán, ám néhány nappal később újabb tételt kért, ugyanakkor egy másik nagykereskedelmi lánc a szokásos bárányborda és -oldalas mennyiség majdnem ötszörösére adott le igénylést. Pillanatnyilag nem tudom a választ, hogy miért van ez így, az ilyen megrendelést pokolian nehéz beilleszteni a gyártásba. Legfontosabb, hogy a magas minőségű áru mindenhová időben megérkezzen. 


A hetesi cégnél 2021-ben csaknem 30 ezer bárányt vágtak le, 2022-ben közel 35 ezret kívánnak feldolgozni. Elsősorban az exportpiacot akarják erősíteni, Juhász Pál szerint most kiemelt feladat, hogy megfelelően kezeljék az általános költségnövekedéssel kapcsolatos feladatokat, s ne billenjenek át veszteségbe. 


Az új áremelés immár elkerülhetetlenné vált: a februári 15 százalék után áprilisban vagy legkésőbb májusban további 15 százalékkal adják drágábban termékeiket. Tavaly két ütemben, összesen 20 százalékkal drágultak az általuk forgalmazott húsok. Abban bíznak, hogy a piac megérti és elfogadja döntésüket. Juhász Pál szerint a feldolgozott, csomagolt bárányhús régóta prémium terméknek számít, s a jövőben még inkább az lesz. 


– Drágák a vágóállatok, a takarmányárak a csillagos égben vannak – hangsúlyozta. 
– Nem tudni, hogy milyen ütemben nőnek a kiadások. A húsvéti kiszállítás folyamatos, április 13-án adjuk fel az utolsó belföldi és export tételt. Harsányi Miklós 
 


Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában