Képzés és bértámogatás

2022.03.24. 17:34

Milliárdokkal segítik a munkaerőpiacot

Mintegy 2 milliárd 200 millió forintra pályázhatnak a somogyi vállalkozások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) PLUSZ legújabb pályázatán, hangzott el a témában rendezett csütörtöki kaposvári sajtótájékoztatón. Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott elmondta, képzésre és bértámogatásra is pályázhatnak a cégek.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

– Jelenleg 12 ezer 469 álláskeresőt tartunk nyilván Somogyban, ami 2163-al kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában – mondta Neszményi Zsolt kormánymegbízott, kiemelve: a kormány 2010 óta munkaalapú gazdaságra épít és segély helyett munkához igyekszik juttatni az embereket. Ennek eredményeként országosan egymillió új álláshelyet teremtettek már – tette hozzá. 
Az eseményen elhangzott, Somogy megyében a kaposvári járásban van a legkevesebb álláskereső, összesen 3195. Barcs, Csurgó és Nagyatád környékén azonban a munkaképes korú lakosság mintegy 10 százaléka állástalan. 

 

Fotók: Kovács Tibor

– A most futó pályázat elsősorban a munkaerőpiacra koncentrál és a képzésekre fekteti a hangsúlyt – mondta Neszményi Zsolt. – Az országos keret 75 milliárd forint, ebből a somogyi 2 milliárd 200 millió. A vállalkozások február 15-től augusztus 31-ig pályázhatnak támogatásért – hangsúlyozta a kormánymegbízott. 
Korábban a kis- és közepes vállalkozások legfeljebb 50 millióra pályázhattak, most azonban már 75 millió forintot is igényelhetnek. A nagyvállalatoknak 100-ról 150 millió forintra nőtt a legmagasabb támogatási összeg. 

 

Az eseményen részt vett Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója is. Érdeklődésünkre elmondta, jelenleg 92 dolgozójuk van és több közfoglalkoztatottnak is munkát adnak. Hozzátette, költségeik nagyon megemelkedtek, ezért életbe vágóan fontos, hogy sikerrel szerepeljenek a különféle pályázatokon. 
 

Felkerültünk a befektetők térképére 

 

A sajtótájékoztató után szakmai napot szerveztek a vállalkozásoknak, ahol részletesebben is megismerhették a feltételeket. Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője a tájékoztatón elmondta, évekkel ezelőtt megkérdezték a vállalkozásokat, hogy mire lenne szükségük ahhoz, hogy fejleszthessék tevékenységüket. – A legtöbben technológiai újítást szerettek volna megvalósítani, szükségük volt új piacokra (keleti nyitás) és fizetőképes keresletre. Emellett üzleti infrastruktúra és ipari parkok is kellettek ahhoz, hogy továbbléphessenek a vállalkozások – mondta Gelencsér Attila. A politikus kiemelte, azzal, hogy megépült a 67-es gyorsforgalmi út, Kaposvár visszakerült a befektetők térképére. Az elmúlt időszakban is több cég érkezett Kaposvárra, ezért is kell újabb ipari parkot kialakítani a megyeszékhelyen. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában